Mainos

Superfood – parantaa ja nuorentaa?

Terveysintoilijoille superfood-termi on jo tuttu, mutta meille muille ei. Kyse on ruokatrendistä, joka pohjaa ikivanhoihin ruoka-aineisiin. Superfoodit ovat terveellisiä luonnon puhtaita ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja.

– Sata vuotta sitten ruoka ei sisältänyt samanlaisia määriä lisäaineita kuin nyt, joten ihmisen elimistö ei ole tottunut käsittelemään niitä, toteaa superfoodeihin hurahtanut kotiäiti Mari Hepokorpi.

Hepokorpi tuntee nykyään olonsa pirteämmäksi ja uskoo päässeensä superruokien avulla eroon vatsakivuista.

Superfood-termillä myydään luontaistuote- ja ekokaupoissa eksoottisen kuuloisia ruoka-aineita. Yleisimpiä ovat goji-marjat, macajuuri ja raakakaakao.

Ihmemarjoja puuron sekaan

Goji-marjat sisältävät 21 eri mineraalia, muun muassa rautaa, kalsiumia, kaliumia, kromia, kuparia, fosforia ja sinkkiä. Marjoissa on lisäksi runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Goji-marjoissa on runsaasti B- , E- ja C-vitamiinia sekä erityisen runsaasti antioksidantteja.

Gojia on käytetty kauan kiinalaisessa lääketieteessä ja sen uskotaan parantavan immuniteettiä ja näköä, suojaavan maksaa ja edistävän spermantuotantoa sekä verenkiertoa.

Macajuuri – proteiinipommi Andeilta

Macajuuri on kotoisin Perun Andeilta, jossa se kasvaa yli 4 000 metrin korkeudessa, karuissa olosuhteissa. Macajuuri on juureskasvi, jota voisi hyvin viljellä Suomessakin.

Kasvi sisältää erityisen paljon proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja, ja tuoreessa macassa on muun muassa paljon jodia ja rautaa. Maca säilyy erinomaisesti kuivattunakin ja juurta käytetään myös jauheena.

Superkaakao silottaa rypyt

Raakakaakaota myydään Suomessa kaakaorasvana, kaakaohippusina ja kokonaisina kaakaopapuina.

Raakakaakao sisältää 367 prosenttia enemmän antioksidantteja kuin kypsennetty kaakao ja yli 700 prosenttia enemmän antioksidantteja kuin normaali tumma suklaa.

Kaakaovoissa on luonnostaan paljon E-vitamiinia, sekä runsaasti muita vitamiineja ja mineraaleja. E-vitamiini auttaa lievittämään, kosteuttamaan ja tasapainottamaan ihoa sekä tuottamaan ihon kollageenia, joka vähentää ryppyjä ja muita ikääntymisen merkkejä.

Vatsakivut historiaa

Mari Hepokorpi osallistui marraskuussa Tampereella järjestettyihin superfood-pikkujouluihin ja innostui aiheesta.

– Tyttären syntymän myötä heräsi kiinnostus miettiä entistä tarkemmin, mitä perheelleni syötän. Olli Posti ja Heikki Harju osasivat Superfood-luennolla kertoa varsin tyhjentävästi, miksi lisä- ja torjunta-aineita sisältäviä ruokia kannattaa välttää, Mari kertoo.

Hepokorpi pääsi superfoodin avulla eroon epämääräisistä vatsakivuista. Naisille erityisen iloinen uutinen on se, että superruoan vaikutus näkyy positiivisesti myös ulkonäössä.

– Ainainen ongelmani on ollut huono vatsa, muun muassa epämääräisiä kipuja useamman kerran viikossa. Nyt voin todeta, että maha voi todella hyvin, kertaakaan se ei ole ollut kipeä. Olokin on tuntunut pirteämmältä. Lieneekö sitten mukana psykologista vaikutusta, miettii Mari.

Erityisen mielissään Mari Hepokorpi on siitä, että suklaa lasketaan superfoodeihin. Raakasuklaan kaakaovoissa on luonnostaan paljon iholle hyvää tekevää E-vitamiinia.

– Raakasuklaata on myös tullut syötyä ja itse tehtyä. Hyvän olon lisäksi olen huomannut, että muuta makeaa ei ole tehnyt laisinkaan mieli! Hiljattain minua luultiin kahdeksan vuotta nuoremmaksi, Mari nauraa.

Kotimaiset superfoodit

EU:ssa on kiellettyä markkinoida ruokaa super-sanalla, jos terveysväitteitä ei ole tutkittu tieteellisesti.

Ekologisinta on tietenkin suosia kotimaisia superruokia. Suomalaisia superruokia sen sijaan ovat esimerkiksi mustikka ja mustaherukka.

Suomalainen luomukaura ja -ruis, puolukka, mustikka sekä nokkonen saattaisivat täyttää superruoan määritelmän, mutta tutkimusta ei vielä ole tarpeeksi. Maailmalla myös lohi, parsakaali, pinaatti ja pavut ovat superruokaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.