Suostumus2018-aloite etenee eduskuntaan – raiskauksen määritelmän suostumusperustaiseksi muuttavan kansalaisaloitteen allekirjoitti 50 000 suomalaista

Kansalaisaloite raiskauksen määritelmän muuttamisesta suostumusperustaiseksi on saanut täyteen vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Se on tarkoitus viedä eduskuntaan ensi keväänä.

Suostumus2018-kansalaisaloitteen tavoite täyttyi tänään aamupäivällä, kun eduskuntakäsittelyn vaatimat 50 000 allekirjoitusta saatiin kasaan.

Allekirjoitukset saatiin kerättyä kolme viikkoa ennen määräajan umpeutumista.

Kykenemättömyys itsensä puolustamiseen voi johtua myös pelkotiloista

Suostumus2018-kansalaisaloitteen tarkoituksena on muuttaa raiskauksen määritelmä suostumusperustaiseksi. Tällöin ilman suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys olisi aina raiskaus.

Nykyisellään rikoslaissa edellytetään, että mikäli raiskaukseen ei liity muuta henkilöön kohdistuvaa fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkaamista, raiskauksen uhrin on oltava esimerkiksi huumattuna, unessa tai muuten toimintakyvyttömässä tilassa.

Jos uhrin toimintakykyä on tallella, voidaan hänen edellyttää puolustautuvan raiskaajaa vastaan.

Kansalaisaloitteessa painotetaan, että kykenemättömyys itsensä puolustamiseen tai tahdon ilmaisemiseen voi johtua esimerkiksi myös pelkotilasta, eikä siihen tarvita fyysistä uhkaa.

Ylen tietojen mukaan aloite aiotaan viedä eduskuntaan vasta kevään vaalien jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat