Alexander Stubbin presidenttiehdokkuus sai sinettinsä Espoossa – puolison puhe sai pitkät aplodit

Kokoomus nimesi tänään Alexander Stubbin virallisesti presidenttiehdokkaakseen ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Professori Alexander Stubb valittiin lauantaina virallisesti kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa Espoon Otaniemessä.

Puoluekokous järjestettiin, jotta Stubbin nimitys ehdokkaaksi saisi lopullisen sinetin. Puolueen sääntöjen mukaan presidenttiehdokkaan valitsee puoluekokous. Pääministeri Petteri Orpo kertoi kokouksessa, että paikalla oli lähes 900 ihmistä.

Elokuussa kokoomuksen puoluehallitus valtuutti kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Orpon pyytämään Stubbia asettumaan ehdolle. Myöhemmin Stubb vastasi myöntävästi.

Orpo kertasi puheenvuorossaan Stubbin näyttävää uraa muun muassa Suomen pääministerinä, ulkoministerinä, valtiovarainministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana.

– Kielitaitoinen, kotimaassa ja kansainvälisesti tunnettu ja verkostoitunut. Osaaminen ja kokemus itsessään tekevät Alexista erinomaisen ehdokkaan tasavallan presidentin vaativaan tehtävään, Orpo kehui.

Stubb on toiminut viime vuodet professorina EU-yliopistossa Firenzessä, minkä Orpo arvioi syventäneen hänen näkemystään kansainvälisen politiikan kiemuroista.

"Voice of Finland"

Puoluekokouksessa kuultiin myös Stubbin puolison Suzanne Innes-Stubbin puhe. Britanniasta kotoisin olevan Innes-Stubbin sujuvasti suomeksi ja ruotsiksi pitämä puhe sai osakseen pitkät aplodit.

Innes-Stubbin puhe herätti kuulijakunnassa suurta huvittuneisuutta muun muassa, kun hän kuvaili kokemuksiaan kokoomuksen puolueristeilyllä Stubbin toimiessa meppinä viitisentoista vuotta sitten.

Innes-Stubb kertoi pyytäneensä Stubbilta risteilyn jälkeen, ettei tämä koskaan lähtisi kansalliseen politiikkaan.

– Kyllähän te tiedätte puolueristeilyt. Kaikki eivät olleet selvin päin, Innes-Stubb sanoi.

Innes-Stubb arvioi, että Stubbista tulisi presidenttinä "Voice of Finland". Hän varotti kuitenkin, ettei Stubbia saa koskaan päästää laulamaan julkisesti Suomessa tai ulkomailla.

Innes-Stubb sanoi olevansa ylpeä Suomen kansalaisuudestaan ja ylisti puheessaan vuolaasti Suomea. Hän kiitteli muun muassa suomalaisten vaiteliaisuutta ja suomalaista mökkikulttuuria.

– Kun Alex pyysi minua vaimokseen monta vuotta sitten, tiesin, että elämä hänen kanssaan tulisi olemaan mielenkiintoista. En kuitenkaan osannut aavistaa, että siitä tulisi näin mielenkiintoista, Innes-Stubb summasi.

"Suomen kansa vei Ruotsin Natoon"

Stubb piti puoluekokoukselle yli tunnin mittaisen, rönsyilevän puheen, jonka aikana hän herätti huomiota muun muassa kehumalla runsassanaisesti kaikkia muita presidenttiehdokkaita sekä SDP:n Jutta Urpilaista, jota ei ole vielä asetettu puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Turvallisuuspolitiikasta puhuessaan Stubb esitti arvion, että Suomen kansa vei Ruotsin Natoon, kun Ruotsi seurasi Suomea Nato-ratkaisussaan. Ruotsi ei ole vielä Naton jäsen.

Stubb muistutti puheessaan myös siitä, että Suomella ei ole varaa kahtiajakautumiseen, sillä jakautunut kansa ei kykene puolustautumaan ulkoisia uhkia vastaan.

– Meillä ei ole varaa polarisoitua lokalisteihin ja globalisteihin, vasemmistoon ja oikeistoon, nuoriin ja vanhoihin, kantasuomalaisiin ja maahanmuuttajiin tai metropoleihin ja maaseutuun, Stubb sanoi.

Stubb painotti myös, että virtuaalimaailmassa ei pitäisi olla erilaista käyttäytymiskoodia kuin fyysisessä maailmassa. Hänen mukaansa ihmisiä pitäisi internetissä kohdella samalla tavalla kuin kasvokkain eli kunnioittavasti, arvokkaasti ja sivistyneesti.

Lue myös:

    Uusimmat