Stoltenberg kehotti Nato-maita kasvattamaan puolustusmenojaan – Nato kertoi Venäjän hyökkäyssodan myllertämästä vuodestaan

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg esitteli Naton vuoden 2022 toimintakertomuksen järjestön päämajassa Brysselissä.

Stoltenbergin mukaan Naton puolustusmenot kasvoivat 2,2 prosenttia vuonna 2022. 

Nato-maiden nykyinen puolustusmenotavoite on kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Seitsemän Nato-maata 30:stä saavutti Stoltenbergin mukaan tämän tavoitteen vuonna 2022.  Odotukset olivat, että yhdeksän maata olisi saavuttanut tämän tavoitteen.

Stoltenberg ei paljastanut, mitkä maat saavuttivat tavoitteen, mutta viittasi Naton vuosikertomukseen, joka julkaistaan myöhemmin tiistaina.

Stoltenberg kehotti Nato-maita kasvattamaan sotilasmenojaan nopeammin, ja sanoi odottavansa, että liittolaiset sopivat kunnianhimoisemmasta puolustusmenotavoitteesta Naton Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että meidän on tehtävä enemmän, ja meidän on tehtävä se nopeammin. Puolustusmenojen lisäämisessä käyttämämme tahti ei ole riittävän korkea, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg sanoi myös pitävänsä kahden prosentin tavoitetta alarajana tulevaisuudessa.

Kiina ja Venäjä lähentyvät toisiaan entisistä enemmän

Stoltenberhin mukaan on myös merkkejä siitä, että Venäjä olisi saanut aseapua Kiinalta. Stoltenberg varoitti aiemmin tänään Kiinaa toimittamasta tappavia aseita Venäjälle.

– Emme ole nähneet todisteita siitä, että Kiina toimittaa tappavia aseita Venäjälle, mutta olemme nähneet merkkejä siitä, että tämä on ollut Venäjän pyyntö ja että Kiinan viranomaiset pohtivat tätä asiaa Pekingissä, Stoltenberg sanoi.

Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen on Stoltenbergin mukaan merkki siitä, että maat lähentyvät toisiaan entistä enemmän.

Xin mukaan Kiina aikoo asettaa kumppanuuden Venäjän kanssa jatkossakin etusijalle suhteissaan. Xi on parhaillaan vierailulla Venäjällä.

Kehui Suomen ja Ruotsin asevoimien kyvykkyyksiä

Stoltenberg sanoi myös uskovansa, että Suomi on Naton jäsen ennen Turkin vaaleja. Turkin presidentin- ja parlamenttivaalit on määrä pitää 14. toukokuuta.

Stoltenberg kehui Suomen ja Ruotsin asevoimien kyvykkyyksiä ja totesi maiden vahvistavan Natoa. Niin ikään hän nosti esille ahkeran yhteisen harjoitustoiminnan.

Stoltenberg korosti maiden merkitystä pohjoiselle alueelle, koko Natolle ja Baltian maille.

–  Jos katsotaan karttaa, näemme, että Baltian alueen suojaamisen toteuttaminen tulee olemaan hyvin erilaista ja Nato on paljon paremmassa asemassa siinä Suomen ja Ruotsin ollessa mukana, Stoltenberg sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat