Koronatilanne Suomessa nyt: Tehohoidon tarve pienentynyt selvästi

Koronaviruksen aiheuttama tehohoidon tarve on tammikuun puolivälistä alkaen pienentynyt jatkuvasti, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tänään koronatilannekatsauksessa.

–  Uusien viikoittaisten tehohoitopotilaiden määrä on käytännössä puolittunut vuoden ensimmäisiin viikkoihin verrattuna, Voipio-Pulkki sanoi.

Suomen teho-osastoilla oli keskiviikkoaamuna yhteensä 30 koronapositiivista potilasta, joista 24 oli hoidossa koronataudin vuoksi.

Voipio-Pulkin mukaan maan kaikista tehohoitopotilaista enää noin 15 prosenttia on hoidossa koronataudin vuoksi, kun pitkään osuus oli vähintään neljäsosan.

Korona usein sivulöydös

Epidemiatilanne on pysynyt STM:n mukaan olennaisesti ennallaan viime viikosta.

Epidemian tilasta kertovat Voipio-Pulkin mukaan luotettavasti mutta 2–3 viikon viiveellä erikoissairaanhoidon tarve sekä koronaviruksen määrän seuranta jätevesissä. Molemmissa tilanne on pysynyt vakaana.

Vuodeosastoilla oli koko maassa keskiviikkona noin 680 koronapositiivista potilasta, joista vajaat 320 erikoissairaanhoidossa ja reilut 360 perusterveydenhuollossa.

Erikoissairaanhoidon koronapositiivisilla potilailla tartunta on yhä useammin todettu sivulöydöksenä. Viimeisimmän tiedon mukaan erikoissairaanhoidossa sivulöydöstapausten osuus oli neljäsosa, Voipio-Pulkki kertoi.

Perusterveydenhuollon osalta tieto on Voipio-Pulkin mukaan puutteellista. Sairaanhoitopiirien johtajien keskustelujen perusteella kuitenkin paikoin jopa puolet koronatapauksista saattaa olla sivulöydöksiä.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin tänään noin 12  800. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.Tietoon tulleiden koronatapausten määrät ovat olleet laskussa noin kuukauden.

Nuorten hyvinvointi heikentynyt rajusti korona-aikana – näin nuoret itse kertovat tilanteesta 7:47
Nuorten hyvinvointi heikentynyt rajusti korona-aikana – näin nuoret itse kertovat tilanteesta

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitiin 15. Koronarokotteen toisen annoksen on nyt saanut THL:n mukaan Suomen väestöstä 75,5 prosenttia ja kolmannen annoksen noin 48 prosenttia.

Alamuunnosta paljon Hus-alueella

STM:n mukaan Suomessa oli keskiviikkoon mennessä varmistettu 53 omikronviruksen BA.2-alamuunnosta. Alamuunnoksen osuus on kasvanut voimakkaasti erityisesti Hus-alueella.

Alamuunnoksesta ei tiedetä vielä kovin paljoa, sanoi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

Alamuunnoksen ominaisuudet taudin aiheuttamiskyvyn ja rokotteiden suojan suhteen näyttävät olevan Salmisen mukaan samanlaisia kuin aiemmin havaitulla omikronviruksella.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan muiden maiden kokemukset ja ensitiedot voivat viitata siihen, että alamuunnos pitkittää omikronaaltoa ja loiventaa sen laskua.

Rajoitusten purkamisesta ohjauskirje

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, että ministeriö on antanut keskiviikkona ohjauskirjeen, jossa aluehallintovirastoja on pyydetty kokonaisarvioimaan tilaisuuksien rajoitusten purkamista.Tavoitteena on, että kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alan yleisötilaisuuksia sekä harrastustoimintaa koskevat kokoontumismäärä- ja asiakaspaikkarajoitukset olisivat päättymässä 14. helmikuuta lähtien, Varhila sanoi.

Hallitus linjasi viime viikolla, että yleisötilaisuuksia, harrastustoimintaa ja ravintolatoimintaa koskevat koronarajoitukset ollaan purkamassa helmikuun aikana kokonaan.

Maskisuosituksen purkamiseksi ei ole THL:ssä tehty toimia, Salminen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat