Suomi vaatii kaikilta vastuuta turvapaikanhakijoiden siirroissa – "Osa maista loistaa poissaolollaan"

Suomi perää muilta EU-mailta enemmän vastuuta turvapaikanhakijoiden siirroista. Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomi on valmis ottamaan vastaan vielä 48 siirrettävää turvapaikanhakijaa. Sen jälkeen vastaanotto keskeytetään, kunnes muut lähtevät paremmin mukaan.  

- Siellä erityisesti loistavat poissaolollaan sellaiset maat, joihin tämänhetkinen muuttoliike ei ole kovinkaan suurta, Orpo sanoi Brysselissä.  

EU-maat ovat sopineet yhteensä 120000 turvapaikanhakijan siirtämisestä Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin. Toimeenpano on lähtenyt tahmeasti liikkeelle: toistaiseksi vasta pari sataa henkilöä on siirretty.  

Suomi on luvannut ottaa vastaan 3200 turvapaikanhakijaa, joista 48 on saapunut. Siirtoja on tehty myös Ruotsiin ja Luxemburgiin, mutta valtaosa maista ei ole vielä ottanut vastaan lainkaan tulijoita.  

Orpo arvelee, että moni maa haluaa rauhassa odottaa, miten uusi toimintamalli lähtee käyntiin. Siirrot on tarkoitus tehdä kahden vuoden aikana, joten vahvaa aikataulupainetta ei ole.  

Patistelu kohdistuu vahvasti myös Kreikkaan ja Italiaan, joiden pitäisi perustaa järjestelykeskuksia siirtoja varten. Toimeenpano-ongelmia on etenkin Kreikassa, johon saapuu tällä hetkellä selvästi enemmän tulijoita kuin Italiaan.  

Orpo sanoo olevansa pessimistinen Kreikan tilanteesta. Ministerin mukaan maa ei halua kantaa riittävästi vastuuta siitä, että turvapaikanhakijoiden siirrot saadaan onnistuneesti käyntiin.  

Valtaosa Kreikkaan saapuneista siirtolaisista pyrkii jatkamaan matkaansa maan rajojen yli. Orpon mukaan Kreikka ei ole tehnyt tarpeeksi tulijoiden pysäyttämiseksi rekisteröintiä varten.  

Lue myös:

    Uusimmat