Suomi osaksi Naton miljardin euron puolustusteknologian rahastoa – tätä se tarkoittaa

Nato-rahasto vauhdittaa tekniikan kehitystä Suomessa 8:39
Nato-rahasto vauhdittaa tekniikan kehitystä Suomessa – katso videolta koko haastattelu.

Naton innovaatiorahasto on vielä perusteilla ja sen tavoitteena on aloittaa toiminta Vilnan huippukokouksen paikkeilla heinäkuussa.

Suomen hakemus Naton miljardin euron innovaatiorahastoon on hyväksytty. Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus Tesi on tehnyt rahastoon 35 miljoonan euron sijoituksen.

– Tavoitteena on yrittää ylläpitää Naton ja Naton jäsenmaiden pitkän aikavälin puolustuksellista kilpailukykyä globaalisti, kuvailee Tesin johtaja Matias Kaila.

– Puhutaan kokonaan uudenlaisesta tavasta, nimenomaan suomalaisille startupeille, murroksellisten teknologioiden alueella päästä käsiksi liittokunnan markkinaan, sanoo Business Finlandin erityisasiantuntija Paavo Heiskanen.

Innovaatiorahastolla pyritään tukemaan rahallisesti murroksellisia teknologioita kehittäviä yrityksiä. Sijoitukset kohdistuvat teknologioihin, joilla on kaupallinen mutta myös mahdollinen puolustuksellinen käyttötarkoitus, eli ne ovat kaksikäyttöratkaisuja. Tällaisia ovat esimerkiksi satelliitit ja mobiilisovellukset.

Mitä hyötyä rahastosta on Suomelle?

Innovaatiorahasto on sijoitusrahasto, joka tekee kaupallista sijoitustoimintaa.

Kailan mukaan rahastosta tulee kansallisia hyötyjä. Mikäli suomalaisten yritysten rahoitus kasvaa, syntyy vientituloja ja työpaikkoja. Pidemmällä aikavälillä voidaan puhua merkittävästä teknillisestä osaamisesta.

Heiskasen mukaan Suomen teknologiaprofiili sopii hyvin Naton innovaatioagendaan.

Suomesta löytyy syväteknologiayrityksiä kapeimmalla määritelmällä 240. Kailan arvion mukaan uusia tulee parisenkymmentä vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat