Suomi nujersi Belgian - ei pöllömpi peli

Suomi voitti Belgian maalein 2-0 (1-0) jalkapallon Euroopan mestaruus -karsintaottelussa Helsingissä keskiviikkona. Voitto oli Suomelle erittäin tärkeä karsintatilannetta ajatellen.

- Koko joukkue halusi näyttää (viime lauantain tappiollisen) Serbia-pelin jälkeen - ei vain voittaa vaan pelata hienosti. Mielestäni onnistuimme. Koko joukkueen voitto, Alexei Eremenko junior kertoi Canal Plus -kanavalle.

Voitto kohensi selvästi Suomen asemia EM-karsintalohkossa. Suomella on kahdeksasta ottelusta koossa 14 pistettä. Kolme pistettä Belgialta nostavat Suomen A-lohkossa tasapisteiseen ottelun vähemmän pelanneiden Serbian ja Portugalin kanssa. Koko kolmikolla on koossa 14 pistettä. Puola johtaa lohkoa 19 pisteellä, tosin ottelun Suomea enemmän pelanneena.

- Olemme jälleen mukana. Ei siitä helppoa tule vieläkään, mutta Puolan, Portugalin ja Serbian harteilla on yhä lohkon suosikkien asema. Toivottavasti pysymme heidän tahdissaan, Suomen päävalmentaja Roy Hodgson summasi tilanteen.

- Olen hyvin tyytyväinen pelaajien puolesta. He näyttivät yleisölle, mitä hyvät jalkapalloilijat voivat saada aikaan, Hodgson kehui.

Hodgsonin mielestä Belgia ei ollut huono joukkue.
- Kääntäisin sen niin, että me teimme ottelusta heille vaikean, englantilaisvalmentaja tuumasi.

Pirteää peliä

Suomi esiintyi ottelussa selvästi pirteämmin kuin Serbia-ottelussa ja ansaitsi pelitilanteiden valossa voittonsa.

- Tosi hyvä peli. Pelasimme hyvin, taktiikkamme toimi, ja saimme maalit tehtyä, Jonatan Johansson sanoi Canal Plus -kanavalle.

Ensimmäisen maalin Suomelle teki Johansson 27. minuutilla. Hän sai pallon rangaistusalueelle vasemmalta puolelta Joonas Kolkalta. Johansson kääntyi, ohitti Belgian Timmy Simonsin ja laukoi pallon maalin vasempaan nurkkaan.

Belgia joutui yhden miehen vajaalle 51. minuutilla, kun Marouane Fellaini ajettiin kentältä toisen varoituksen vuoksi.

Toisen Suomen maalin viimeisteli Eremenko junior 71. minuutilla. Hän kuljetti oikealta puolelta rangaistusalueen sisäpuolelle, harhautti vastassaan olleen Belgian Jelle Van Dammen ja tykitti pallon maalin etuylänurkkaan.

Huuhkajan vierailu toi apua

Ottelu oli parinkymmenen minuutin kohdalla noin kahdeksan minuuttia keskeytyksissä kentällä vierailleen huuhkajan vuoksi. Suomen avausmaali tuli vain pari minuuttia huuhkajan vierailun jälkeen.

Suomen joukkue oli varsin erinäköinen kuin Serbia-ottelussa. Osa viidestä avauskokoonpanon muutoksesta oli pakon sanelemia, osa jatkon kannalta tärkeitä kokeiluja.

Hannu Tihinen oli Suomen joukkueen kapteeni ensimmäistä kertaa karsintatasolla. Roman Eremenko pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa.

Suomen kokoonpanosta puuttuivat kokonaan akillesjännevaivan Serbia-ottelussa saanut Jari Litmanen, samassa pelissä polvivamman saanut Teemu Tainio sekä maanantain harjoituksessa selkänsä loukannut Toni Kuivasto.

Mika Väyrynen sai 36. minuutilla varoituksen, joka pitää hänet sivussa elokuun Kazakstan-ottelusta.