Suomi-markkinoinnin supervuosi Saksassa kruunattiin: Suomi liittopresidentin suuren kansalaisjuhlan kumppanimaa

Suomi esitteli EU-puheenjohtajuuden tavoitteita ja kulttuuria Saksan liittopresidentti Frank-Walter Stainmaierin kesäjuhlilla Berliinissä 0:45
Suomi esitteli EU-puheenjohtajuuden tavoitteita ja kulttuuria Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kesäjuhlilla Berliinissä.

Robin ja Apocalyptica lavalla, tuhatpäinen yleisö nauttii Berliinin Bellevue-linnan puistossa suomalaista olutta, ruokaa ja jäätelöä, keskusteluissa kehutaan Suomen koulujärjestelmää ja EU-puheenjohtajuuden ilmastotavoitteita. Paljon parempaa näkyvyyttä pieni maa ei unionin suurimmassa jäsenmaassa voi kerralla saada.

Eikä tässä vielä kaikki. Suomella on Saksassa meneillään todellinen näkyvyyden supervuosi.

Heti alkuvuodesta Suomi oli massiivisten Grüne Woche -elintarvikemessujen kumppanimaa, joka vauhditti suomalaisten tuotteiden markkinointia Saksassa. Myös EU-puheenjohtajuus, joka jatkuu vuoden loppuun, nostaa Suomea otsikoihin.

 – Puheenjohtajuus työllistää yllättävänkin paljon. Se avaa ovia kaikkien keskeisten viranomaisten ja toimijoiden luokse, koska Suomen tavoitteista ollaan täällä kiinnostuneita. Erityisesti meidän ilmasto- ja energiapoliittiset tavoitteemme kiinnostavat”, tuore Suomen Berliinin suurlähettiläs Anne Sipiläinen sanoo.

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier pyysi itse Suomea jokavuotisten kesäjuhlien kumppaniksi. Viime vuonna samassa roolissa oli Italia.

Suomi on Saksassa hyvässä huudossa

Steinmeir vieraili puolisonsa Elke Büdenbenderin kanssa noin vuosi sitten Suomessa ja tutustui erityisesti suomalaiseen koulutukseen, josta kesäjuhlilla keskusteltiin Büdenbenderin johdolla. Suomea paneelissa edusti opetusministeri Li Andersson (vas).

– Steinmeier tutustui vierailullaan myös Huutajat-kuoroon ja siksi kuoro esiintyy tänään täällä, suurlähettiläs Sipiläinen naurahtaa.

Hänen mukaansa Suomi on Saksassa hyvässä huudossa.

– Koulutus, kunnianhimoinen ilmastopolitiikka, toimiva yhteiskunta, hyvin paljon myös erilaiset innovaatiot ja uudenlaiset ratkaisut, näistä halutaan tietää ja keskustella. Täällä katsotaan, mitä Suomi tekee ja voisiko Saksa oppia siitä, Sipiläinen luettelee.

Edessä haasteellinen kausi

Suomen EU-puheenjohtajuudesta tulee vääjäämättä haastava. Asetettujen hyvien tavoitteiden toteuttamiseen ei välttämättä jää aikaa eikä riitä voimavaroja, koska esimerkiksi brexit-solmun aukaiseminen vie sekä EU:n komission että jäsenmaiden huomion.

Myös Saksan sisäpolitiikka voi loppuvuodesta muuttua hyvinkin repiväksi. Liittokansleri Angela Merkelin hallitus horjuu. Ei vähiten siksi, että idän osavaltiovaaleissa hallituspuolueet ovat kärsimässä raskaita tappioita.

– Saksa on muutoksessa ihan samalla tavalla kuin koko Eurooppa. Poliittiset äärilaidat ovat vahvoilla. Perinteiset vakiintuneet puolueet eivät menesty, Sipiläinen pohtii.

 – Se on myös iso huoli. Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sanoi täällä kansalaisjuhlassa pitämässään puheessa tähän liittyen, että kaikkien pitää työskennellä paremman tulevaisuuden eteen.

Lue myös:

    Uusimmat