Sisäministeri Orpo vaatii listaa turvallisista maista – Albaniaan automaattinen palautus

Orpo: Maahanmuuttotilanne räjähtänyt käsiin 9:35

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, että osa maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, olisi luokiteltava turvallisiksi.

Tämän seurauksena turvapaikkahakemusten käsitteleminen helpottuisi merkittävästi.

Orpo sanoo kannattavansa ajatusta, jonka Saksan liittokanslerin Angela Merkel otti esille puheessaan. 

– Euroopan pitää tehdä selkeä lista maista, jotka ovat turvallisia. Albania esimerkkinä, niin teemme kategorisen päätöksen, että se maa on turvallinen, ja silloin heidän turvapaikkahakemuksiaan ei tutkita, vaan heidät palautetaan. Afrikassakin on paljon maita, jotka voidaan luokitella turvallisiksi, Orpo sanoo. 

Taustojen selvittäminen kovaa työtä

Orpon mukaan turvapaikanhakijoiden hakemusten käsitteleminen on hidasta, sillä ihmisten taustojen selvittäminen on hyvin haastavaa muun muassa kielimuurin ja henkilöpapereiden katoamisen takia.

Sisäministeri sanoo, että hakemuksia käsittelemään palkataan hallituksen myöntämällä lisärahalla 150 työntekijää lisää. 

Tilanne saatava hallintaan

Orpo sanoo ymmärtävänsä suomalaisten huolet maahan muuttavista turvapaikanhakijoita, mutta sanoo, ettei Suomella ole syytä hätään ja tuomitsee täysin kaikenlaisen rasismin.

–  Ne määrät, mitkä määrät meille on tulleet, niin Suomen pitää pystyä käsittelemään. Ja ne, jotka turvapaikan saavat, Suomen pitää auttaa kotiutumaan maahan ja pääsemään suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi.

– Mutta ei tätä voi vuosia tai kuukausia jatkua hallitsemattomana. Siksi tarvitsemme eurooppalaisia toimia, Orpo sanoo. 

Orpo sanoo, että erilaiset aidat, joita esimerkiksi Unkari on pystyttänyt, kertovat enemmän epätoivosta kuin olisivat oikea ratkaisu ongelmaan.

Orpon koko haastattelun voit katsoa tästä MTV Katsomosta.  

Orpo: Turvallisista maista tehtävä lista 7:32


Lue myös:

    Uusimmat