Mainos

Suomi äänesti geenimaissin puolesta - Meni läpi EU:ssa

Euroopan Unioni päätti eilen lisätä uudenlaisen geenimuunnellun maissin eli GMO-maissin tuotannon määrää vahvasta vastustuksesta huolimatta. BBC:n mukaan Suomi oli mukana vähemmistössä ja äänesti GMO-maissin puolesta.

Euroopan Komission mukaan Yhdysvalloissa kehitetty maissimuoto "Pioneeri 1507" on turvallinen. Monet EU-maat vastustivat geenimaissin kasvatuksen lisäämistä. Soraääniä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi asian hyllyttämiseksi.

Tällä hetkellä EU-alueella on sallittu vain yksi GMO-maissin tyyppi. Euroopassa pelätään yleisesti, että GMO-maissit ovat haitaksi ihmiselle ja luonnolle. Vahvaa vastustusta on ympäristöaktivistien ja ympäristöjärjestöjen keskuudessa.

GMO maissit on suunniteltu niin, että ne ovat vastustuskykyisiä tuholaisille ja koimyrkyille. GMO-maisseja viljellään runsaasti tällä hetkellä Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

"Pioneeri 1507" tuottaa torjunta-ainemyrkkyä ja on vastustuskykyinen glufosinaattiammonium-rikkaruohomyrkylle. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan myrkky on haitallinen perhosille ja koille. Greenpeacen mukaan EU tulee kuitenkin kieltämään kyseisen rikkaruohon torjunta-aineen sen myrkyllisyyden takia vuoteen 2017 mennessä.

Vähemmistö voitti enemmistön

BBC:n mukaan Eurooppa on GMO-myönteisyyden suhteen hyvin voimakkaasti jakautunut.

Eilisessä ministeritason äänestyksessä uutta GMO-maissimuotoa tukivat Suomi, Viro, Ruotsi, Espanja ja Britannia.

Ranska, Italia, Alankomaat, Itävalta ja Puola sekä 19 muuta maata vastustivat. Suurinta äänioikeutta käyttävät Saksan edustajat olivat poissa, minkä takia oppositioluku pyöristettiin. Myös kolmen muun maan edustajat olivat poissa.

Ranskan Eurooppa-ministeri Thierry Repetinin mukaan mukana olleet äänestäjät saattavat pahastua siitä, että vähemmistö määräsi päätöksen enemmistöstä huolimatta.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.