Suomessa otettu hätkähdyttävä askel kohti uudenlaista robotiikkaa: Nestekidemuovi oppi liikkumaan ja alkoi tarttua esineisiin – mallia otettiin Pavlovin koirakokeesta

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat jatkaneet kokeiluaan materiaalin ohjaamiseksi valon avulla. Prosessissa materiaali koulutetaan reagoimaan valoon halutulla tavalla muokkaamalla sen rakennetta ehdollistamisen avulla. 

Aiemmin tutkijat ovat onnistuneet ehdollistamaan kiinteää geeliä niin, että se suli juoksevaksi pelkän valon vaikutuksesta, vaikka normaalisti valolla ei ole geeliin vaikutusta.

Aalto-yliopisto kertoo, että nyt samat tutkijat ovat opettaneet nestekidemateriaalin kulkemaan ja tarttumaan oikeanväriseen astiaan.

Tulos on askel kohti uusia pehmeän robotiikan sovelluksia. Pehmeät robotit ottavat mallia ihmiskehosta ja luonnosta.

Mallia Pavlovin koirakokeesta 

Ehdollistaminen on Ivan Pavlovin koirakokeen tunnetuksi tekemä menetelmä. Pavlov koulutti koiraa soittamalla kelloa joka kerta sitä ruokkiessaan. Koira oppi ensin yhdistämään kellonsoiton ruokaan ja sitten kuolaamaan heti kellonsoiton kuullessaan – vaikkei haistanut tai nähnyt syötävää.

Nyt materiaalitutkijat ehdollistivat nestekidemuovin muuttamalla sen rakennetta valon ja lämmön avulla. Lopulta pelkkä valo riitti aikaansaamaan halutun toiminnan. Materiaalille luotiin siis käytännössä muisti, joka reagoi valoon.

– Nestekidemuovi ei ensin reagoinut valoon lainkaan, mutta se oppi prosessin aikana kulkemaan ja tarttumaan esineisiin valon ohjauksesta. Idea on sama kuin aiemmassa tutkimuksessa, mutta oppiminen sisältää nyt näkyviä toimintoja, Aalto-yliopiston professori Olli Ikkala kertoo.

– Ehdollistamisella materiaaleille voi opettaa uusia temppuja, kuten värien tunnistusta tai liikkumista olosuhteissa, joissa ne eivät alkujaan liiku, Tampereen yliopiston professori Arri Priimägi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat