Suomessa on poikkeuksellisen suuri pula hätäverestä – "Tavoite olisi 1500 O-negatiivista luovuttajaa kuukaudessa": Näin selvität sopivuutesi luovuttajaksi

Hätäveren tarve on nyt poikkeuksellisen suuri – Veripalvelu pyytää ihmisiä luovuttamaan verta 8:22
Katso yltä Pastilan haastattelu. Videolla selviää myös, miten voi selvittää sopivuutensa verenluovuttajaksi.

Vuosittain Suomessa käy luovuttamassa verta 110 000–115 000 eri ihmistä. Juuri nyt suomalaisia houkutellaan vielä reippaampaan luovutukseen, nimittäin erityisesti O-negatiivisesta verestä, eli niin sanotusta hätäverestä on pulaa.

Hätäveri on O-negatiivista verta. Se on kahdeksasta veriryhmästä ainoaa, jota voi tarpeen tullen antaa kaikille veriryhmille huolimatta siitä, onko tarvitsevan veriryhmä tiedossa vai ei. 

– Se siis sopii kaikille, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila Veripalvelusta.  

Pastilan mukaan tällä hetkellä hätäverestä on olemassa noin viikon varastot Suomen sairaaloissa, mutta Veripalvelun varmuusvarastossa hätäverta ei ole riittävästi.  

– Meidän varastostamme täytetään sairaaloiden varastoja. 

Mikä selittää hätäveren puutteen? Entä mihin hätäverta erityisesti tarvitaan? Katso yllä olevalta videolta Satu Pastilan haastattelu Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Pastilan mukaan viisi prosenttia suomalaisista, eli noin 280 000 ihmistä, on O-negatiivisia.

– Tällä hetkellä meillä käy noin 16 000 henkilöä luovuttamassa verta. Heistä O-negatiivisia on reilu tuhat. Tavoite olisi, että kuukaudessa kävisi 1500 O-negatiivista luovuttajaa, jolloin hätäverta olisi aina saatavilla. 

Jutun tekstiä ja otsikkoa korjattu 3.6. kello 10.27: O-negatiivista verta tavoitellaan saatavaksi kuukausittain 1500 luovuttajalta, ei 15 000, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Virhe korjattu haastateltavan sitaatista.

Lue myös:

    Uusimmat