Suomessa on jopa kymmeniä koronakuolemia enemmän kuin mistä THL tiedottaa – tästä se johtuu

2:08
Vaikka pandemia rauhoittuisi, koronaviruksesta ei päästä eroon vielä pitkään aikaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve kertoi torstain tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on todettu 930 koronaan liittyvää kuolemaa. Hetkinen, keskiviikkonahan kuolleita oli 899. Mistä moinen ero johtuu?

Kyse on puhtaasti koronavirustartuntojen ja niihin liittyvien kuolemien laskentaviiveestä. Päivittäisen "virallisen" lukemansa THL tiedottaa iltapäivisin verkkosivuilleen sairaanhoitopiireistä saamansa tiedon kautta. Tänään torstaina kerrottiin kolmesta uudesta koronakuolemasta, joten virallinen lukema on nyt 902.

Mutta.

Samalla verkkosivulla THL kertoo, että tartuntatautirekisteriin on kertynyt tietoa 931 kuolleesta henkilöstä. Lukema päivittyi siis yhdellä kuolleella torstaiaamupäivän infosta.

Tietoa on siis jo 29 koronakuolemasta enemmän kuin mitä THL virallisesti vahvistaa. Tieto koronakuolemista kulkee sairaanhoitopiireistä tartuntamääriä hitaammin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vanhempi tutkija Petteri Hovi kertoi viime viikolla MTV Uutisille, että kymmenen päivän viive koronakuolemien tilastoinnissa vaikeuttaa niiden tulkintaa. Tieto tulee rekisteriin siis nopeammin kuin sairaanhoitopiirien kautta.

THL täsmensi vielä myöhemmin, että tartuntatautirekisterin lukema poikkeaa tilannekuvan luvusta raportointitavan erojen vuoksi. Lopullinen kuolemien määrä varmistuu myöhemmin Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoista.

Tartuntamäärissä sairaanhoitopiirit voivat ilmoittaa tuloksista heti sen valmistumisen jälkeen, kun rekisteriin tieto päivittyy muutaman päivän viiveellä.

Lisäksi on ollut tapauksia, jolloin sama kuolemantapaus on ynnätty kahdesti. Pandemian alkuaikoina olikin päiviä, jolloin koronakuolemien kokonaismäärä väheni Suomessa.

Kotikuntakin vaikuttaa

Viiveet koronatartuntojen tilastoinnissa voivat liittyä myös siihen, jos potilas on antanut testituloksen muualla kuin kotikunnassaan.

Yllä olevan viime viikolla julkaistun jutun tiedot koronakuolemista ja niiden syistä pitävät yhä olennaisilta osin paikkansa. Valtaosa kuolleista on yli 70-vuotiaita, mutta koronaan on kuollut Suomessa myös alle 50-vuotiaita.

Heistä 40–49-vuotiaita on kymmenen ja 30–39-vuotiaita seitsemän. Lisäksi Suomessa on kuollut koronaan yksi tätä nuorempi henkilö, jonka tarkkaa ikää ei eritellä yksityisyyssyiden vuoksi.

Täydennetty THL:n täsmennyksellä tartuntatautirekisterin ja THL:n oman tilannekuvan eroista koronakuolemista ilmoittamisen suhteen kello 16.25.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja