Mainos

Suomessa asuvat skotit haluavat irti Britanniasta - "Onhan Suomikin itsenäinen"

Suomessa asuvien skotlantilaisten keskuudessa Skotlannin itsenäisyys saa suurta kannatusta tämänpäiväisessä äänestyksessä.

MTV Uutiset kysyi kolmen Suomeen kotiutuneen skotlantilaisen mielipidettä Skotlannin mahdollisesta itsenäistymisestä. 

Donnie McCracken, Suomessa yli 20 vuotta

Yli 20 vuotta Suomessa asunut Donnie McCracken kertoo MTV Uutisille, ettei hän ole tavannut täällä yhtäkään skotlantilaista, joka vastustaisi itsenäisyyttä.

– Toisaalta voi olla, että ne, jotka vastustavat Skotlannin itsenäistymistä, eivät halua kertoa mielipidettään, pohtii McCracken.

McCracken näkee Suomen ja Skotlannin tilanteessa samaa.

– Suomi on itsenäinen ja täällä asuu - kuten Skotlannissakin - viisi miljoona ihmistä. En näe mitään syytä, miksei Skotlantikin voisi olla itsenäinen. Lisäksi Skotlannilla on myös valtavasti luonnonvaroja, hän toteaa.

Michael Lennie, Suomessa kolme vuotta

Kolme vuotta Suomessa asunut Michael Lennie on ehdottomasti itsenäisyyden puolella.

– Jos minulla vain olisi mahdollisuus äänestää, äänestäisin ehdottomasti kyllä. Itsenäinen Skotlanti olisi maailman 14. rikkain valtio. Haluan äänestää muutoksen puolesta.

Lennie perustelee näkemystään muun muassa sillä, että skottien ääni hukkuu suuressa valtakunnassa.

– Skotlannissa asuu viisi miljoona ihmistä ja koko Iso Britanniassa yli 60 miljoonaa. Kun skotlantilaiset äänestävät Yhdistyneen kuningaskunnan asioista, meidän äänemme ei ole juurikaan edustettuna, hän toteaa.

– Skotlantilaiset ovat poliittisesti perinteisesti enemmän vasemmalla ja kun vallassa on konservatiivihallitus, se ei todellakaan ole skotlantilaisten äänestämä. Tämä ei ole demokratiaa, koska valtaa pitävä hallitus ei ole meidän valitsemamme, hän jatkaa.

Lennie kertoo, että Suomessa asuvilla skotlantilaisilla on oma Facebook-ryhmä. Ryhmässä on pyritty siihen, ettei siellä puhuttaisi politiikkaa.

– Toisaalta viimeisen parin kuukauden ajan se on ollut käytännössä mahdotonta.

Vahvasta näkemyksestään huolimatta Lennie ei pidä itsenäisyyskysymystä elämää suurempana asiana.

– Minulla on ystäviä Skotlannissa, jotka aikovat äänestää Skotlannin itsenäistymistä vastaan. Suhteeni heihin on ja tulee olemaan kuitenkin ennallaan. Kaikilla ihmisillä on oikeus mielipiteisiinsä. Riipumatta äänestystuloksesta, kaikki tulevat jatkamaan elämäänsä yhdessä, hän vakuuttaa.

Colin McGarvie, Suomessa 17 vuotta

Myös 17 vuotta Suomessa asunut Colin McGarvie toivoo kyllä-äänien voittavan äänestyksessä.

– Olen suhteellisen toiveikas huomisen suhteen. Toisaalta mielipidekyselyjä tekevät yhtiötkään eivät näytä olevan aivan varmoja, mikä tulee olemaan äänestystulos.

McGarvie kertoo, että Skotlannin itsenäistyminen on ollut suosittu keskustelun aihe myös Suomessa.

– Se on tietenkin sitä jo pitkän aikaa, kun olen tavannut skotlantilaisia ystäviäni täällä.

McGarvien mukaan itsenäisyyttä kannattavat pitävät Pohjoismaiden yhteiskuntamallia Britannian mallia parempana.

– Iso-Britannia on muuttumassa yhä enemmän yhdysvaltalaiseen suuntaan: terveydenhuoltoa ja koulutusta yksityistetään yhä enemmän, mikä luo epätasa-arvoa yhteiskuntaan. Moni meistä näkee Suomen mallin parempana ratkaisuna, jos haluamme esimerkiksi luoda lapsillemme paremmat koulutusmahdollisuudet, McGarvie selittää monen Skotlannin itsenäisyyttä kannattavan asenteita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.