Suomen vankien keski-ikä nousee – Suomen vanhin vanki on 80-vuotias

Suomen kansa ikääntyy, ja se näkyy myös vankiloissa. Yhä useampi vankilaan joutuva on yli 60-vuotias. Suomen vanhin vanki on 80-vuotias. 

Suomen vankiloissa istuu tällä hetkellä yli 100 iäkkääksi luettavaa vankia.

Rikosseuraamuslaitoksen asiakaskartoituksen mukaan Suomessa oli vuosi sitten toukokuussa yhteensä 109 yli 60-vuotiaista vankia. Vuoden 2014 lopussa heitä oli 94.

Rikosseuraamuslaitoksen parin viikon takaisen vankilukuilmoituksen mukaan Suomen vanhin vanki on tällä hetkellä 80-vuotias. Sitä, missä hän suorittaa rangaistustaan, ei kerrota.

Vankiloissa myös vanhetaan

Rikosseuraamuslaitoksen erikoistutkija Marja-Liisa Muiluvuori kertoo, että iäkkäiden vankien määrä on lisääntynyt Suomen vankiloissa samaan tapaan kuin vanhusten määrä Suomessa.

Toisaalta vankien keski-iän nousuun vaikuttavat myös pitkät tuomiot.

– Vankilassahan myös vanhennutaan, Muiluvuori muistuttaa.

Pisin mahdollinen tuomio on Suomessa elinkautinen. Sitä suorittava voi päästä vapaaksi aikaisintaan 12 vuoden päästä tuomion täytäntöönpanosta.

Muiluvuoren mukaan keskimääräinen elinkautisen kesto on 14,5 vuotta. Yhdestä rikoksesta annettava pisin tuomio on 14 vuotta.

Vanha vanki voi olla ukki tai mummi

Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa on huomannut iäkkäiden vankien määrän kasvun omassa työssään.

– Vankien oletettu elinikä on yleensä ottaen hurjan alhainen, mutta kansakunnan keski-iän nousu on heijastunut tietysti myös vankiloihin, Laulumaa summaa.

Vankiloille se luo uusia erityistarpeita.

– Vangeilla voi olla esimerkiksi vanhuuteen liittyviä muistisairauksia, jotka on otettava huomioon vankilan terveydenhuollossa. Toisaalta vanhalla vangilla voi olla siviilissä paitsi puoliso myös lapsia ja lapsenlapsia. On se erilaista, kuin jos vankilassa on vaikka parikymppinen.

Ikääntynyt vanki saattaa tarvita myös erilaisia apuvälineitä.

– Vankisairaalassa on hoidossa heikkokuntoisia iäkkäitä vankeja, ja heidän käytössään on esimerkiksi rollaattoreita. Niillä pidetään yllä vankien toimintakykyä, Laulumaa kertoo.

Iäkkäät vangit ovat muiden kanssa samalla osastolla

Korkea ikä tai heikko kunto otetaan Laulumaan mukaan ”mahdollisuuksien mukaan” muutenkin tuomiota suoritettaessa.

– Jos ajatellaan kärjistetysti, fyysisesti heikossa kunnossa olevista iäkkäistä vangeista ei ole samanlaista akuuttia riskiä muulle yhteiskunnalle kuin ehkä nuoremmista vangeista. Esimerkiksi koevapaudessa voidaan tukea iäkkään vangin kuntoutumista.

Muistisairastakaan vankia ei päästetä vapaalle.

– Vankeutta ei keskeytetä ihan kevein perustein. Esimerkiksi dementikko voi olla fyysisesti ihan hyvässä kunnossa. Meidän tehtävämme on pitää huoltaa niin vangeista kuin siitä, että he suorittavat rangaistuksensa. 

Laulumaa lisää vielä, että vankisairaala on ainoa paikka, jossa dementoituneille vangeille on tarjolla esimerkiksi toimintaterapiaa ja neurologin palveluja.

– Vankiloissa ei tällaisia ole mahdollista järjestää.

Suomen vanhimman vangit ovat Itä- ja Pohjois-Suomessa

Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen mukaan Suomen vanhimmat vangit istuvat tuomiotaan IPRA:n eli Itä-Pohjoisen rikosseuraamusalueella.

IPRA:n aluejohtajan Mika Antikaisen mukaan se ei näy mitenkään silmiinpistävästi esimerkiksi vankiloiden varustetasossa.

Antikainen tähdentää, että kaikkien vankien tarpeet otetaan huomioon yksilöllisesti.

– Kaikille vangeille pyritään järjestämään sellaista toimintaa, joka on heille parasta. Vanhemmille vangeille tarjotaan esimerkiksi sellaista toimintaa, joka tukee vaikkapa arkisissa askareissa pärjäämistä vapautumisen jälkeen, Antikainen kertoo.


 

Lue myös:

    Uusimmat