Suomen vanhin urheiluseura BSF täyttää 150 vuotta

Purjehdus (Photo: Getty Pictures)
Purjehdus (Photo: Getty Pictures)Copyright Allsport 2003
Julkaistu 25.01.2006 13:14

Suomen vanhin edelleen toimiva urheiluseura Segelföreningen i Björneborg (BSF) täyttää torstaina 26. tammikuuta 150 vuotta. Seuran kommodorilla Jussi Sävelällä on vastaus valmiina kysymykseen, miten "vanhus" jaksaa.

- Erinomaisen virkeästi. Toimintaa on aivan riittävästi. Hiukset eivät hamaannu, kolmatta kauttaan seuran kommodorina toimiva Sävelä toteaa.

Porilainen kauppias Gustav Sohlström näki 1854 Englannin Brightonissa purjehduskisoja ja sai näkemästään ajatuksen perustaa purjehdusseura Poriin. Kahden vuoden miettimisen jälkeen pidettiin seuran perustamiskokous. Seuran ensimmäinen kommodori oli kaupunginlääkäri Gustav Appelberg.

BSF on mittavasta iästään huolimatta edelleen vireä seura. Jäseniä on 540, aktiivipurjehtijoita noin 200.

Seuran kommodorina 15 vuotta putkeen toiminut Michael Küttner näki uhkakuvia seuratoiminnassa BSF:n täyttäessä 130 vuotta.

- Arvioin, että tulevaisuudessa teollisuus ja liike-elämä vähentävät tukeaan seuroille. Pyytäjiä tulee joka vuosi lisää, mutta rahaa on jaossa vähän. Niinhän tässä on käynyt, Küttner sanoo.

Nykyinen kommodori Sävelä myöntää, että Küttner oli oikeassa.

- Kovilla ollaan. Joka vuosi on talouden kanssa tehtävä paljon työtä. Juniorityöhön löytyy varsin mukavasti tukea ja kilpailuihinkin, mutta siinä se sitten onkin. Liiton tuki näkyy lähinnä koulutustoiminnassa. Hyvää tämän hetken tilanteessa on, että seurassa on omia veneitä, joiden myötä nuorten on helpompi tulla mukaan toimintaan.

BSF on vuodesta 1868 järjestänyt kilpailuja. MM-kisoja ei Porin Kallon vesillä ole käyty, mutta muita arvokisoja useasti.

- Kallon avovedet ovat Suomen parhaita. Plussaa on myös se, että kilparata on todella lähellä ja jo senkin takia olemme saaneet usein toimia merkittävien kisojen isäntänä. Sävelä toteaa.

Juhlavuoden kunniaksi BSF isännöi heinä-elokuun vaihteessa viklaluokan PM-kisat ja heti perään EM-regatan. Kallon vesille tulee noin 60 venekuntaa 13 maasta.

(MTV3-STT)