Suomen valtio menettää massiivisen osinkopotin, jos valtionyhtiöt vetäytyvät Venäjältä: ”Olemme tilanteessa, jossa riskiskenaariot materialisoituvat”

Suomen valtio voi menettää miljoonapotin, jos valtionyhtiöt vetäytyvät Venäjältä: ”Riskiskenaariot kävivät toteen” 3:13
Suomen valtio voi menettää miljoonapotin, jos valtionyhtiöt vetäytyvät Venäjältä: ”Riskiskenaariot kävivät toteen”.

Kaikki Suomen parhaiten osinkoa maksavista valtionyhtiöistä toimivat myös Venäjällä. Jos ja kun niiden liiketoimintaa vedetään pois maasta, valtio voi menettää miljoonien eurojen tuotot.

Suomen valtio saa vuosittain noin miljardin euron tuotot valtionyhtiöiden osinkoina. Parhaiten osinkoa maksavat Fortum, Neste, Solidium ja VR, ja kaikilla näistä yhtiöistä on toimintaa myös Venäjällä.

Vielä ei pystytä arvioimaan, kuinka suuret tuottotappiot valtiota odottavat, jos kaikki yritykset joutuvat lopettamaan Venäjän liiketoimintansa, mutta finanssineuvos Maija Strandberg antaa esimerkin eniten osinkoa maksavan valtionyhtiön, Fortumin luvuista.

– Fortum tuo valtion osinkotuloa yli kolmanneksen tänäkin vuonna – yli 500 miljoonaa. Fortum on kertonut, että noin 20 prosenttia sen tuloksesta tulee Venäjän liiketoiminnoista tällä hetkellä. Siitä voi jotain johtopäätöksiä tehdä, Strandberg avaa MTV Uutisille.

”Valtio edellyttää kaikilta yhtiöiltään, että pakotteita noudatetaan kyseenalaistamatta”

Fortum ei ole vielä poistunut Venäjältä, mutta ei enää kasvata siellä liiketoimintaansa ja esimerkiksi Helsingin Sanomien mukaan on vaan ajan kysymys, koska Fortum vetäytyy Venäjältä.

Kannustaako valtio-omistaja Venäjältä vetäytymiseen seuraavassa yhtiökokouksessa?

– Valtio-omistaja edellyttää kaikilta yhtiöiltään, että sanktioita ja pakotteita noudatetaan kyseenalaistamatta, Strandberg vastaa.

– Samalla tietysti olemme jo pidempään edellyttäneet Fortumilta riskien tunnistamista. Olemme käyneet aktiivista keskusteluja muun muassa Venäjä-riskistä ja nyt olemme tilanteessa, että riskiskenaariot materialisoituvat.

Strandberg kertoo valtion käyneen aktiivista dialogia Fortumin johdon ja hallituksen kanssa.

Venäjän liiketoimintojen kansallistamiseen varauduttu

Venäjä on uhannut länsimaisten yhtiöiden Venäjän liiketoimintojen kansallistamista. Esimerkiksi Fortum työllistää Venäjällä 7 000 henkilöä.

Strandberg kertoo, että kansallistamisen riskistä on käyty keskusteluja Fortumin kanssa jo pidempään.

– Jos tällainen kansallistamispäätös valtio-omistajan pöydälle tulisi, niin valtio-omistaja osaltaan edellyttäisi, että kansainväliseen liiketoimintaan, omistukseen ja omistuksensuojaan liittyviä sopimuksia ja lakeja, jotka osapuolet ovat ratifioineet, noudatetaan.

Strandbergin mukaan on hankalaa vielä spekuloida sillä, mitä tapahtuisi, jos näitä sopimuksia ei noudatettaisi.

– On vaikeaa spekuloida muuta kuin sanomalla, että suomalaisilla yrityksillä Venäjällä on merkittäviä omaisuuseriä.

Juttua muokattu kello 7.36: Korjattu otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat