Ilkka Nummiston pitkäaikainen ystävä Suomen vahvimman miehen viimeisistä päivistä: ”Tuli sellainen olo, että onkohan hänellä kaikki hyvin”

0:49

Voimamies Ilkka Nummiston pitkäaikainen ystävä Markku Suonenvirta on ottanut tiedon tuttavansa kuolemasta haikein mielin vastaan. Suonenvirta ja Nummisto nousivat 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa jättisuosioon vahvin mies -voimakisojen myötä.

Nummisto menehtyi eilen pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Suonenvirta luonnehtii Nummistoa poikkeukselliseksi mieheksi.

– Ilkkaa ei voi luonnehtia millään muulla sanalla kuin urheilija. Urheilu oli Ilkalle koko elämä ja koko elämänsä hän sitä teki. Lajit vain vaihtuivat aina tilanteiden mukaan, hän kommentoi MTV Uutisille.

Voimamieslajin Nummisto aloitti vasta 44-vuotiaana, kun suurin osa saman ikäisistä oli lopettanut jo aikapäiviä sitten.

– Hänen uransa oli siinä mielessä aika poikkeuksellinen ja pitkä, kunnes ikä sen sitten lopetti. Mutta ei ikä häntä urheilijana lopettanut, Suonenvirta kertoo.

Aiemmin Suonenvirta ja Nummisto pitivät yhteyttä lähes päivittäin, mutta viimeisen vuoden aikana yhteydenpito jäi vähäiseksi.

– Viime viikon loppupuoli jäi mieleeni kun koitin soitella Ilkalle, mutta en saanut yhteyttä. Minulle tuli jotenkin sellainen olo, että mahtaakohan Ilkalla olla asiat nyt hyvin, kun puhelin oli kiinni.

Yhteiset reissut jääneet mieleen: ”Se oli hienoa aikaa elää”

Suonenvirta kertoo, että vuosikymmenien varrelta päällimmäisinä muistoina tulee mieleen Nummiston kanssa tehdyt yhteiset reissut. Suosittu kaksikko matkasi paljon kotimaassa ja maailmalla.

– Muistan kun yötä myöten ajettiin ja jutut olivat kovia ja naureskeltiin niitä puolin toisin. Niitä aikoja olen kaivannut.

Välillä matkoilla kaksikolle tuli kipinöiviä erimielisyyksiä, mutta aina asioihin löytyi järki.

– On niitä joskus erimielisyyksiä auton hytissä ratkottu niin, että auto on ajettu parkkipaikalle ja jatkettu keskustelua ulkona. Hetkeen olimme siinä katsoneet toisiamme ja naurettiin, että mitä helvettiä me täällä pihalla tehdään, mennään takaisin autoon, siellä on lämpimämpi, Suonenvirta naurahtaa.

Suonenvirta muistelee, että yleisö otti hänet ja Nummiston omakseen positiivisella tavalla.

– Meidät kyllä tunnistettiin ja tunnettiin mentiin oikeastaan mihin tahansa. Aina vastaanotto oli lämmin ja aina joku tuli sanalle. Se oli hienoa aikaa elää.

Kun Taunus ojaan pyörähti

Mutta muistuupa Suonenvirran mieleen eräät riitapukaritkin. Hän muistelee tilannetta, jossa miesjoukko oli tullut Jyväskylän nurkilla haastamaan riitaa hänen ja Nummiston kanssa. Tilanne päättyi siihen, että voimakaksikko nosti riitapukarien Taunuksen ja kaatoi sen tien ojaan.

– He olisivat halunneet tapella meidän kanssamme ja me taas emme halunneet tapella, vaan lähdimme autolla pois. Riitapukarit lähtivät peräämme ja pysäyttivät meidät. Ennen kuin he ehtivät autosta ulos, niin me tönäistiin se nurin ojan pohjalle ja vältettiin lyöminen.

Suonenvirta kertoo nostaneensa Nummiston kanssa auton matkustajineen päivineen.

– Ei se mitään painanut sellainen laho vanha auto, se meni heilahtaen nurin kyljelleen. Jätkät istuivat siellä vinottain hiiren hiljaa. Sanoin Ilkalle, että eiköhän tämä ollut tässä, lähdetään jatkamaan matkaa. Asiasta ei kukaan koskaan jälkeenpäin puhunut.

Suonenvirta toteaa riidanhaastajien saaneen opetuksen, mitä he eivät ihan heti unohda.

– Ilkan kanssa puhuttiin, että olisi ollut hienoa olla siellä autossa kärpäsenä katossa ja kuunnella mitä he mahtoivat puhua keskenään, kun ajelu päättyikin tällä tavalla.

Sketsi, josta Nummisto hermostui

1990-luvun puolivälissä Nummiston ja Suonenvirran suosio kasvoi entisestään, kun Vintiöt-sarjassa esitettiin kaksikosta heitä imitoivia sketsejä.

Suonenvirta kertoo, että hänen ja Nummiston suhtautuminen sketsiin oli erilainen

– Ensi alkuun minua ihmetytti ja sitten nauratti aivan helvetisti. Ajattelin omalta kohdaltani, että jotakin on pitänyt tehdä, että on sketsihahmoksi päässyt. Siinä mielessä ajattelin, että se oli eräänlainen kunnianosoitus ja mitali rintaan.

Nummisto ei puolestaan sketsistä pitänyt lainkaan.

– Ilkka oli ehkä enemmän vanhan liiton miehiä, sitä ärsytti niin helvetisti se. Siinähän ei meitä aivan maailman terävimpinä kuvattu.

Suonenvirta kertoo, että hän tapasi sketsin tekijät Nummiston kanssa myöhemmin.

– Hyvässä yhteisymmärryksessä tavattiin ja he toimittivat meille DVD-boksinkin tuotannosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja