Suomen vaatimus brasilialaislihan tuontikiellosta levisi maailmalla kulovalkean tavoin – nyt ministeri Lintilä tarkentaa: "Se oli yksityisajattelua"

Euroooppa pyrkii hiilineutraaliuteen – lentoverot ovat unionille vaikea pala 2:15

Suomen valtionvarainministeri Mika Lintilä on myöntänyt, että puhe brasilialaisen lihan tuontikiellosta oli hänen yksityisajatteluaan.

Lintilän lausunto asiasta levisi muun muassa uutistoimisto Reutersin kautta kansainväliseen mediaan Suomen linjana. Nyt Lintilä otti kysymykseen etäisyyttä.

– Ilmoitimme, että komissio tutkisi, onko naudanlihan tuonnin keskeyttäminen Brasiliasta mahdollista. Tämä on se, mitä Suomi – tai itse – olen esittänyt kantana. Myöhemmin tähän samaan on liittynyt myös kysymys siitä, onko soijan suhteen tehtävä joitain ratkaisuja, valtionvarainministeri Mika Lintilä (Kesk.) sanoi eilen EU:n valtionvarainministerien kokouksessa Finlandia-talolla.

– Taustalla tässä se, että halusin nostaa painetta Brasiliaa kohtaan, että he alkaisivat toimenpiteisiin Amazonin erittäin tuhoisten palojen lopettamiseksi, Lintilä jatkoi.

Lintilä oli puhunut asiasta jo aiemmin elokuussa, jolloin asia herätti laajaa huomiota.

Vaatimus nousi kansainväliseen julkisuuteen

Asia nousi nopeasti kansainväliseen mediaan näyttävin otsikoin – suurelta osin siksi, että Suomi on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa ja saa siten kokoaan suuremman näkyvyyden. Asia esitettiin jutuissa nimenomaan Suomen vaatimuksena. 

– Suomi vaatii että EU:n pitää lopettaa lihan ja soijan tuonti Brasiliasta Amazonin palojen vuoksi, uutisoi esimerkiksi The New York Times.

– Suomi suunnittelee Brasilian lihatuonnin kieltoa Eurooppaan Amazonin palojen takia, otsikoi puolestaan brasilialainen Rio Times.

Lintilän kommentista uutisoivat myös mm. CNN, uutistoimisto AFP ja  brittilehti Guardian.

"Yksityisajattelua"

Lintilä tarkensi tänään ECOFIN-valtionvarainministerikokouksen toisena päivänä aiempia lausuntojaan. Asiasta nousseen kansainvälisen huomion jälkeen hän kuittasi asian yksityisajatteluna, ei enää Suomen linjana.

– Kyllä se oli yksityisajattelua. Hallituksen sisällä ei ole ollut sellaista keskustelua. Mutta se teki tarkoituksensa eli meillä on ollut keskustelu komission puoleen:  Pääministeri on ollut yhteydessä, ulkoministeri on ollut yhteydessä, komissiossa on asiaa käyty läpi, joten sinällään tämä toimi verrattain hyvin, Lintilä totesi.

Lue myös:

    Uusimmat