Suomen Turkin-suurlähettiläs optimistisena Nato-jäsenyyden ratifioinnista – "Siitä käydään jatkuvasti keskustelua"

Ari Mäki suhtautuu optimistisesti Turkin Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessiin 0:26
Naton liittolaiset ovat Ari Mäen mukaan hyvin kiinnostuneita siitä, miten ratifiointi hoidetaan tyylikkäästi ja asiallisesti.

Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki suhtautuu optimistisesti Turkin Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiin. Hänen mukaansa maiden suhteet ovat erinomaiset.

Suomen Turkin-suurlähettilään Ari Mäen mukaan Suomella ja Turkilla on erinomaiset suhteet. Turkkilaiset suhtautuvat hänen mukaansa erittäin lämpimästi suomalaisiin. Tämä vuosi ei ole muuttanut hänen mukaansa turkkilaisten kuvaa suomalaisista.

Omien sanojensa mukaan Mäki suhtautuu optimistisesti ja uskoo Turkin ratifioivan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Ratifioinnista keskustellaan Turkissa viikoittain, ja yhtenä toistuvana aiheena on, ettei konkretia ole näkynyt Suomen ja Ruotsin taholta.

Suomen, Ruotsin ja Turkin keskustelut jatkuvat

Kesällä Madridin Nato-kokouksessa Suomen, Ruotsin ja Naton välillä solmittiin yhteistyöasiakirja, jonka pohjalta keskusteluja jatketaan ja syvennetään elokuussa Suomessa. Hän ei arvaillut tarkemmin, mitä keskusteluja tapaamisessa tultaisi käymään.

Mäki ei koe, että tavallisella turkkilaisella kansalaisella on mitään kovin vahvoja mielipiteitä Suomen Nato-jäsenyydestä, vaikka Nato-jäsenyydestä on keskusteltu vilkkaasti maan medioissa.

– Naton liittolaiset ovat hyvin kiinnostuneita, miten tämä hoidetaan tyylikkäästi ja asiallisesti ja kiinnittävät siihen hyvin paljon huomiota. Siitä käydään jatkuvasti keskustelua ja he haluavat tietää missä vaiheessa keskusteluissa mennään, mutta keskustelut ovat Suomen, Ruotsin ja Turkin välisiä.

Mäki ei näe konkreettista yhteyttä siinä, olisiko Turkin vaatimukset Nato-jäsenyyttä koskien osoitettu oikeastaan Yhdysvalloille.

Onko Turkin suhde Venäjään muuttunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan?

– Turkki on ottanut neutraalin aseman suhteessa Ukrainaan ja Venäjään. Mutta täytyy muistaa, että Turkki on riippuvainen venäläisestä energiasta, sekä turismista. Myös maiden kauppa käy molempiin suuntiin.

Ainoa, joka pystyy neuvottelemaan

Merkittävän geopoliittisen asemansa takia Turkki on ottanut enemmän diplomaattista roolia.

Mäki sanoo, että Turkki on ottanut neuvottelijan roolin sodan osapuolten välillä, niin kuin ukrainalaisen vilja-aluksen osalta järjestetty viljakäytävä osoitti.

Mäki näkee, että Turkki on ainoa, joka pystyy neuvottelemaan Venäjän ja Ukrainan välissä.

On vaikea arvioida, kuinka hyvin Venäjän perustelut hyökkäyssodalle menevät läpi Turkissa, mutta Mäki arvioi, että siellä ei ainakaan ihan helposti niellä perusteluita sodalle. Maassa on hänen mukaansa tällä hetkellä kasvava venäläisten ja ukrainalaisten vähemmistö.

Turkissa on ensi vuonna parlamentti- ja presidentinvaalit. Mäki luonnehtii vaaleja Turkissa pyhäksi asiaksi. Maassa tunnutaan luottavan vaaleihin ja demokratiaan, vaikka Turkin tila sananvapauden kannalta näyttää laskeneen. Siellä käydään tällä hetkellä debattia medioissa siitä, miten yhteiskunta jatkaa tästä. 

Lue myös:

    Uusimmat