Mainos

Suomen tuhoisimmat räjähdysonnettomuudet

Suomen historian tuhoisin räjähdysonnettomuus on huhtikuussa 1976 tapahtunut Lapuan patruunatehtaan räjähdys. Onnettomuudessa kuoli 40 ja loukkaantui 60 ihmistä. Lähes kaikki menehtyneet olivat naisia ja useimmat heistä perheellisiä. Onnettomuuden syytä ei saatu koskaan varmuudella selville, mutta sen epäiltiin johtuneen kipinän sytyttämästä ruutipölystä.

Rauma-Raahe Oy:n selluloosatehtaan valkaisuosastolla tapahtunut räjähdys aiheutti 19 ihmisen kuoleman marraskuussa 1947. Onnettomuudessa räjähti yksi nestemäistä klooria sisältänyt säiliö ja ilmaan levinneen myrkyllisen kloorikaasun takia loukkaantui lisäksi 44 ihmistä.

Sota-aikana räjähteitä käsiteltiin tavallista enemmän ja se näkyi myös onnettomuustilastoissa. Heinäkuussa 1945 Tornion ammusvaunujen räjähdyksissä kuoli 16 sotilasta. Onnettomuus tapahtui, kun sotilaat olivat lastaamassa ampumatarvikkeita ja räjähdysaineita rautatievaunuihin. Ensimmäisen räjähdyksen silminnäkijöitä ei jäänyt eloon, joten räjähdyksen alkusyyksi on voitu vain arvailla huolimattomuutta tai varomattomuutta.

Heinäkuussa 1937 tapahtuneessa Suomenlinnan Vallisaaren räjähdysonnettomuudessa sai surmansa 12 ihmistä. Loukkaantuneita oli kymmeniä. Onnettomuuden syy oli ilmeisesti rannikkotykistön taistelupanosten varomaton käsittely. Varasto varastolta edennyt räjähdysten sarja jatkui koko päivän ja näkyi ja tuntui Helsingin keskustassa asti.

Typpi Oy:n tehtaalla Oulussa tapahtui tammikuussa 1963 räjähdysonnettomuus, jossa kuoli kymmenen ihmistä. Tehtaan kahdeksankerroksinen, noin 40 metriä korkea salpietarilaitos ja sen sekoitussäiliö katosivat silmänräpäyksessä taivaan tuuliin. Tuhoihin nähden pieni uhrimäärä selittyi sillä, että onnettomuus tapahtui keskellä yötä.

Nastolassa sijaitsevalla Uudenkylän asevarikolla tapahtui elokuussa 1965 voimakas räjähdys, jossa kuoli neljä ihmistä kuoli ja lähes 70 loukkaantui. Räjähdykset kaatoivat metsää useiden kymmenien hehtaareiden alueelta. Myös satojen metrien päässä olleet rakennukset tuhoutuivat lähes täysin. Räjähdys tapahtui aamuyöllä, minkä arvellaan säästäneen kymmeniä ihmishenkiä.

Rikkihappo Oy:n Vihtavuoren dynamiittitehtaan sekoitusosastolla tapahtunut räjähdysonnettomuus vaati neljän ihmisen hengen marraskuussa 1966. Onnettomuudessa räjähti 1000 kiloa dynamiittia. Räjähdyksen syy ei selvinnyt.

Huhtikuussa 2006 Espoon Friisilässä tapahtui räjähdysonnettomuus, jossa loukkaantui 10 henkilöä. Pientaloalueen keskellä tapahtuneessa onnettomuudessa räjähti noin 30 kiloa dynamiittia. Loukkaantuneiden joukossa oli kolme päiväkoti-ikäistä lasta ja heidän äitinsä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.