Valtiovarainministeriö synkensi kasvuennustettaan ensi vuodelle

Suomen talous kasvaa ensi vuonna 0,7 prosenttia, ennustaa valtionvarainministeriö (VM). Vielä lokakuussa ministeriö ennusti bruttokansantuotteen (bkt) kasvavan ensi vuonna 1,2 prosenttia. Suomen talouden tilanne on VM:n mukaan ollut loppuvuonna heikko ja Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia.

Vuodelle 2025 ministeriö ennustaa 2,0 prosentin ja vuodelle 2026 1,6 prosentin talouskasvua.

Valtiovarainministeriö arvioi, että ensi vuonna inflaation hidastuminen, korkojen lasku ja kotitalouksien kohtuullisen hyvä tulokehitys lisäävät kotitalouksien ostovoimaa. Korkojen lasku tukee myös investointeja

– Vaikka suhdanne kääntyy suotuisammaksi ensi vuoden aikana, Suomen talous ponnistaa tulevaisuuteen vajaakuntoisena. Julkisen talouden näkymä on ollut synkeä pitkään eikä valoa tahdo näkyä nytkään. Ikävät yllätykset ja hintojen ja korkojen nousu ovat tukkineet talouden verenkiertoa tilanteessa, jossa Suomen talous olisi tarvinnut jo valmiiksi pallolaajennusta, sanoo ylijohtaja, VM:n osastopäällikkö Mikko Spolander tiedotteessa.

Julkinen talous kääntymässä heikompaan

VM:n mukaan tuotannon lasku vähentää työvoiman kysyntää vuonna 2024. Ministeriö ennustaa, että työttömyysaste nousee ensi vuonna 7,5 prosenttiin. Erityisesti rakentamisen väheneminen lisää työttömyyttä tänä ja ensi vuonna..

Vuosina 2025 ja 2026 talouden kasvu on VM:n arvion mukaan varsin vahvaa ja työllisten määrä lisääntyy lähes prosentin vuosittain.

– Työllisyyden kasvua tukevat myös hallituksen työvoiman tarjontaa lisäävät toimet, joista ensimmäiset astuvat voimaan ensi vuonna, ministeriö sanoo tiedotteessa.

VM:n mukaan Suomen julkisen talouden tilanne on kääntymässä heikompaan. Ministeriö arvioi julkisyhteisöjen alijäämän olevan tänä vuonna 2,5 prosenttia suhteessa bkt:hen.

Ministeriön ennustaa, että alijäämä kasvaa ensi vuonna 3,5 prosenttiin. Tämä johtuu verotulojen hitaasta kasvusta ja toisaalta menojen nopeasta kasvusta.

Vuosina 2025 ja 2026 julkisyhteisöjen alijäämä supistuu noin kolmeen prosenttiin suhteessa bkt:hen, kun hallituksen sopeutustoimet alkavat vaikuttaa ja talous sekä työllisyys alkavat kasvaa, ministeriö arvioi.

Valtion ja paikallishallinnon alijäämien sekä hitaan talouskasvun takia velkasuhde jatkaa VM:n mukaan kasvuaan, eikä se ole kääntymässä laskuun näköpiirissä olevalla talouden kehityksellä. Julkinen velka nousee vuonna 2023 yli 75 prosenttiin ja vuoteen 2028 mennessä yli 85 prosenttiin suhteessa bkt:hen, valtiovarainministeriö arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat