Suomen satutäti täyttää 90 vuotta - näistä runoista kiitämme

Akateemikko, kirjailija Kirsi Kunnas täyttää joulukuussa 90 vuotta. Tänä iltana häntä juhlitaan Helsingissä Savoy-teatterissa, jossa esiintyvät myös hänen Eppu Normaalista tunnetut poikansa Martti ja Mikko Syrjä.

Kunnasta voi hyvällä syyllä kutsua Suomen satutädiksi, sillä jo monet sukupolvet ovat lukeneet ja kuunnelleet hänen lastenrunojaan ja -lorujaan. Muistamme hänet Sisi sisiliskosta, jolla oli sisko Lisi sisilisko. Tai Kissa Kirjavainen Kriikunasta ja Jaakko Vaakko Vesirotasta. 

Kunnas on lastenkirjallisuuden uudistaja, mutta myös suomentaja. Hän ryhtyi kirjoittamaan lapsille jo 1950-luvulla: hän aloitti riimittelemällä suomeksi englantilaisen Hanhiemon iloisen lippaan. Hän on kirjoittanut myös aikuisille.

Tässä kolme Kirsi Kunnaksen rakastetuimmista runoista.

Tiitiäisen tuutulaulu

Tiitiäinen metsäläinen / pieni menninkäinen, posket tehty puolukasta, tukka naavatuppurasta, silmät on siniset tähdet.

Tiitiäinen metsäläinen / pieni menninkäinen, keinu kuusen kainalossa, tuutu tuulen kartanossa, sammuta siniset tähdet.

Tunteellinen siili

Oi, sanoi siili, olen tunteellinen siili, olen hyvä, kiltti, hellä. Ja kenelläpä, kellä on vastaansanomista? Se vain on surullista, että piikkikuoren alla siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili, olen surullinen siili, niin yksinäinen jotta! Ja se on aivan totta: Se yksinänsä eli ja piikein piikitteli, ja piikkikuoren alla sitten itkeskeli.

Meritähti

Eli merenpohjassa Meritähti / tuhat tonnia vettä yllä.  - Minä jaksan kyllä, sanoi Meritähti.  - On terävät sakarat, ja litteät pakarat ja paineenkestävät kakarat.


Kirsi Kunnas on palkittu lukuisia kertoja muun muassa Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla, Topelius-palkinnolla ja Valtion kirjallisuuspalkinnolla. Hän sai taiteen akateemikon arvon vuonna 2009.

Lähteet: Tiitiäisen satupuu, Tiitiäisen tarinoita, Tiitiäisen pippurimylly ja Tapahtui Tiitiäisen maassa (kustantajana WSOY) sekä www.kirja.fiLue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja