Kova vahvistus: Yhdysvaltalainen huippuskeittaaja Suomen maajoukkueeseen – tavoitteena olympiapaikka

Suomen rullalautailumaajoukkue vahvistuu ammattilaisskeittaaja Lizzie Armantolla, 25, joka on usean vuoden ajan kuulunut lajin menestysurheilijoihin.

Yhdysvalloissa varttuneella Armantolla on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus, joka mahdollistaa olympiapaikan tavoittelun Suomen edustusasussa.

– Minulla on sukulaisia Suomessa, koska isäni on täältä kotoisin, Armanto selvensi tiedotustilaisuudessa.

Armanto ei puhu suomea, mutta maa on hänelle melko tuttu aiemmilta vierailuilta. Ammattilaisskeittari hankkii elantonsa muun muassa omilla sponsorisopimuksilla ja kilpailupalkkioilla.

– Hän edustaa Suomea rakkaudesta lajiin. Suomen edustajana on helpompi tavoitella paikkaa olympialaisista kuin Yhdysvaltojen edustajana, maajoukkueen joukkueenjohtaja Samuli Heino kertoi.

Kalifornian auringosta Suomen lumeen 

Lizzie Armanto, koko etunimeltään Elizabeth Marika Armanto, on menestynyt esimerkiksi X Games -tapahtumissa.

– Neljänä-viitenä päivänä viikossa saatan harjoitella koko päivän. Harjoitusmäärät vaihtelevat paljon. Treeneissä ja kilpailuissa tulee vammoja, joiden takia täytyy pitää välillä taukoja, hän kertoi.

Armanton kotiseudulla Kaliforniassa on kesäiset olot läpi vuoden, joten harjoituspaikkoja riittää. Entä Suomessa?

– Eilen illalla kävimme harjoittelemassa hallissa. Mutta mikäs sen paikan nimi olikaan, Armanto kyselee taustajoukoiltaan.

Harjoittelupaikka oli Kontulan skeittihalli, jonka tapaisista maajoukkueeseen voi ponnistaa vielä lisää kilpailijoita.

Skeittaus on ensimmäistä kertaa mukana olympiakilpalajina Tokion vuoden 2020 olympialaisissa. Miehet ja naiset kisaavat streetissä ja parkissa kummassakin lajissa 20 kilpailijan voimin. Yhdestä maasta voi osallistua enimmillään kolme urheilijaa per laji.

Armanton lisäksi Suomen maajoukkueeseen kuuluvat nyt Jaakko Ojanen ja Kasperi Kropsu. Olympiapaikan saavuttaakseen skeittaajan täytyy kerätä tarvittava määrä pisteitä lajin eri kilpailutapahtumista.

Lue myös:

    Uusimmat