Olympiapomolta selvä linjaus Suomen mitalitavoitteesta Pekingissä: "Samankaltainen lähtö nyt vähintään"

Suurin osa Suomen olympiaurheilijoista suuntaa Pekingiin ensi viikolla – mitä tapahtuu, jos urheilijan koronatesti näyttää positiivista? 3:57
Mitä tapahtuu, jos olympiaurheilijan koronatesti näyttää positiivista? Kuuntele videolta Suomen olympiakomitean ylilääkärin vastaus.

Suomen olympiajoukkue Pekingin talvikisoihin sai lopullisen muotonsa maanantaina, kun joukkuetta täydennettiin 22 urheilijalla. Joukkueen lopullinen koko, 95 urheilijaa on jopa hieman ennakoitua suurempi.

– Ehkä se viime metreillä tuli vähän isommaksi kuin aluksi ajattelin. Se on hyvä suunta. Hyvä loppukiri monella urheulijalla, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kommentoi MTV Urheilulle.

Joukkueen suuresta koosta huolimatta Suomi ei saa Pekingissä urheilijoita mukaan kuin yhdeksään urheilumuotoon. Vielä neljä vuotta sitten Pyeongchangissa luku oli 11.

– Pyeongchangissa oli curling ja pikaluistelu mukana. Pikaluistelussa oltiin (Mika) Poutalan ja (Pekka) Koskelan varassa pitkään. Huiput ovat siirtyneet pois, nyt on tyhjää takana hetken. Curlingmiehet eivät ihan saaneet paikkaa. Se olisi ollut krisikka kakun päälle, Lehtimäki sanoo.

– Joukkueen koko tyydyttää ja joukkueen sisällä sen iskukyky.

Yksi silmiinpistävä asia olympiajoukkueessa on miesten joukkuemäen joukkueen puuttuminen.  Mäkihyppäjäistä joukkueeseen valittiin Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho, Antti Aalto ja Niko Kytösaho. Näin Suomi ei kilpaile miesten joukkuemäessä ensimmäistä kertaa lajin historiassa. Joukkuemäki on ollut olympialaisten ohjelmassa vuodesta 1988 lähtien.

– Kun katsoo tämän kauden tulosluetteloa, ei vain valintaperusteet riittäneet, että olisi valittu (miesten joukkuetta), Lehtimäki selvittää.

– Neljää niin tasokasta miestä ei löytynyt.

Lehtimäki selventää, että joukkueeseen valittiin urheilijoita pääasiassa selkeän menestyskriteerin mukaan. Valitulla tulee olla mahdollisuudet selviytyä yksilölajissa 16 parhaan joukkoon ja joukkuelajissa 8 parhaan joukkoon. Nousujohteisessa kehitysvaiheessa urallaan olevia nuoria urheilijoita on voitu valita menestyskriteerin ohi.

Mitalitavoitetta 95 hengen joukkueelle ei ole suoraan asetettu, mutta Suomi jahtaa koko olympiadin ajalta kymmentä mitalia talvi- ja kesäkisoista. Edelliseltä olympiadilta mitaleja tuli kahdeksan, sitä edelliseltä kuusi.

Viimeksi Pyeongchangin vuoden 2018 kisoista tuli kuusi mitalia.

– Tarvitaan tuollainen samankaltainen lähtö nyt vähintään, Lehtimäki linjaa.

Pekingin olympialaiset käynnistyvät 4. helmikuuta. Sitä ennen urheilijoille tärkeintä on pysyä terveenä.

– Päätähtäin on nyt saada valittu joukkue terveenä (korona)kuplan sisään. Erittäin tarkasti käytetään viimeset päivät henkilökohtaisen karanteenin ja eristäytymisen, huolehtimisien ja hygienian kanssa, Lehtimäki sanoo.

– Maillmalla käydään kovaa pudotuspeliä siitä, että valitut urheilijat sitten urheilevat itse kisoissa.

Lue myös:

    Uusimmat