Suomen Pankki: Talous palaa entistä loivemmalle kasvu-uralle

Talouden kasvu kotimaisen kysynnän varassa 1:44

Talous kasvaa kuluvana vuonna 1,1 prosenttia, ennustaa Suomen Pankki. Ennusteen mukaan kasvu pysyy noin yhdessä prosentissa myös vuosina 2017 ja 2018.

Perinteisesti talouden veturina toimineen viennin sijaan kasvu on kotimaisen kysynnän varassa. Kotitalouksien ostovoimaa ylläpitävät matalat korot ja hintojen vähäinen kasvu.

Suomen vientimarkkinoiden ennustetaan kasvavan arvioitua hitaammin vuosina 2016-2018. Kilpailukyvyn odotetaan hienoisesti paranevan, koska vientihinnat ja yksikkötyökustannukset kasvavat kilpailijamaita hitaammin. Tämä ei kuitenkaan Suomen Pankin mukaan riitä kääntämään Suomen ulkomaankaupan markkinaosuuksia kasvuun.

Työllisyys kohoaa hitaasti, mutta vauhti on talouden kasvuvauhtiin nähden hieman totuttua nopeampaa. Tämä johtuu siitä, että kasvua tukevat työvoimavaltaiset palvelualat ja rakentaminen, eivät vienti ja teollisuus.

Lähivuosille ennustettu talouskasvu on huomattavasti hitaampaa, kuin mihin viime vuosikymmeninä Suomessa on totuttu. Kasvunäkymiä painavat etenkin väestön ikääntyminen ja talouden yksipuolinen tuotantorakenne.

Lue myös:

    Uusimmat