Suomen päävalmentajalta suorat sanat MM-kisojen laduista – ”Väärin lajia kohtaan”

2:27
Videolla Ilkka Herola ja Eero Hirvonen kommentoivat suorasanaisesti kisaansa.

Seefeldin MM-ladut ovat Suomen yhdistetyn joukkueen päävalmentajan mielestä liian helpot.

Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät ovat valitelleet samaa asiaa, sinivalkoiset kaipaisivat haastavampia nousuja. Käytännössä latu ei siis erottele jyviä akanoista, vaan lähestulkoon kaikki pystyvät pitämään vauhtia ja ainakin pysymään vahvojen työhevosten perässä. Yhdistetyn puolella erojen kurominen on äärimmäisen vaikeaa, kun liukkaat ja loivat ladut eivät hyydytä edellämeneviä.

Yhdistetyn joukkueella on takana kaksi kisaa, yksi henkilökohtainen ja parikisa. Tulos on ollut katastrofaalisen huono, ennen kaikkea heikon mäkihyppyvireen vuoksi. Ilkka Herola ja Eero Hirvonen olivat sunnuntain parikisassa ennakkoon mitalikandidaatteja, mutta mäen jälkeen ero mitalisijoihin oli yli kaksi minuuttia. Sitä ei 15 kilometrin aikana oteta Seefeldissä kiinni.

– Innsbruckin mäestä hyppääminen on ollut tosi heikkoa, harjoitukset mukaan lukien. Kaksi edellistä viikonloppua menivät hyvin, oli hyvä henki ja itseluottamus, ja ajattelin että hyppääminen olisi lähtenyt paremmin liikkumaan. Samantyyliset virheet, joita on kauden aikana nähty ovat tavalla tai toisella paljastuneet sieltä, Kukkonen harmitteli.

Laduille täystyrmäys

Herola-Hirvonen olivat kisan nopein hiihtojoukkue, mutta eroja ei saatu kurottua. Ladulla sijoitus parani yhden sijan ja Suomi oli seitsemäs. Kukkosen mielestä Seefeldin latuprofiileissa ei ole yhdistetyn kannalta mitään järkeä. Hirvonen puolestaan kuvaili kisan jälkeen hiihtäneensä lasten ladulla.

– Se on tiedetty, että se on näin. Tiesimme, että pitää hypätä hyvin, että voi pärjätä. En missään nimessä halua sillä selitellä yhtään meidän heikkoa tulosta. Vaikka tänään olisi ollut rankka latu, emme olisi paljon paremmin pärjänneet, Kukkonen sanoi.

– Mutta lajin kannalta ajattelisin näin, että on jo olemassa erikoislajina mäkihyppy, ja yhdistettyyn kuuluu sekin, että kovat hiihtäjät voisivat näyttää välillä kyntensä. Täällä se ei onnistu. Ladut ovat helpot ja pääosin lumi on aika liukas. Minä lähtisin siitä, että latuprofiilien pitäisi olla ainakin meidän lajissa vähän rankemmat.

– Lähtökohtaisesti on väärin lajia kohtaan, että hiihdetään näin helpoissa maastoissa. Ymmärtäkää silti se, että en halua tällä tekoselittää tätä meidän huonoa menestystä, Kukkonen painotti.

Yhdistetyssä on jäljellä vielä toinen henkilökohtainen kilpailu sekä joukkuekisa. Niissä mäkiosuus hypätään Seefeldin normaalimäestä, joka on urheilijoille tuttu maailmancupista.

Suomen joukkue on etsinyt lähistöltä pikkumäkiä, joissa käydä hakemassa virettä, mutta olosuhteita ei ole löytynyt. Nyt on aika lähteä yksinkertaisesti liikkeelle Seefeldin mäestä ja vain kaivaa hyppääminen parempaan kuosiin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja