Suomen Nordea on veroparatiisipalveluista tunnetun yhtiön suosituslistalla

Yksi maailman tunnetuimmista veroparatiisipalveluita tarjoavista yhtiöistä suosittelee verkkosivuillaan Suomen Nordeaa offshore-palveluita haluaville. Niin kutsutun offshore-yhtiön toiminta tapahtuu muualla kuin valtiossa, johon se on rekisteröity.

Nordean viestinnän mukaan yhtiöllä ei ole tietoa, miksi heidät mainitaan Ocra Worldwide -konsernin sivuilla.

Suomen Nordean lisäksi listalta ei löydy muita mainintoja konsernista. Uutistoimisto STT ei ole toistaiseksi tavoittanut ketään Ocrasta kommentoimaan asiaa.

Vero-oikeuden professori Tomi Viitala Aalto-yliopistosta arvioi, että pankin  löytyminen listalta on sille maineriski.

– Tuskinpa nyt on niin, että toinen osapuoli mainostaa sivuillaan toisen palveluita ja käänteisesti ei olisi mitään yhteistyötä. Sanoisin näin, että tämä on Nordean näkökulmasta maineriski näkyä tällä listalla, Viitala sanoo.

Viitalan mukaan Ocra voi haluta luoda brändiä mainostamiensa pankkien kautta mutta mainitseminen myös viittaa yhteistyösuhteeseen.

Offshore-yhtiöiksikin kutsutut kuoriyhtiöt ovat nousseet julkisuuteen muun muassa Panama-papereiden yhteydessä, koska niiden avulla omaisuuden todellinen omistaja voi myös kiertää veroja.

Nordean Suomen maajohtaja Ari Kaperi sanoi STT:lle toukokuussa, että pankki ei salli itsensä käyttämistä veronkierron välineenä tai veronkiertoa ylipäätään.  

Lue myös:

    Uusimmat