Suomen Lentäjäliitto: Ryanairilla lentäminen ei ole turvallista

Suomen Lentäjäliiton puheenjohtaja Sami Simonen ei pidä halpalentoyhtiö Ryanairin lentokoneilla lentämistä turvallisena. Simonen kommentoi MTV3:n uutisille ruotsalaismedialle nimettömänä pysyneen lentäjän väitteitä.

– Ryanairin lähtökohta on se, että kaikki vedetään niin tiukille kuin mahdollista. On ihan selvää, että kun miehistö mitoitetaan alemmas kuin laki sallii, niin ei se turvallista ole, Simonen painottaa.

Suomessakin lentävä irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair on tunnettu edullisista lentolipuistaan. Simosen mielestä Ryanairin pääjohtajan Michael O'Leyryn toiminnassa näkyy linjaus "jokainen työntekijä on liian kallis".

– Lentäjien sopimukset Ryanairin kanssa ovat järkyttäviä. Itse olen nähnyt sopimuksen, jossa Ryanairilla on oikeus irtisanoa työntekijä, jos hän on yli 5 päivää sairaslomalla. Sehän tarkoittaa sitä, että lentäjät joutuvat lentämään sairaina, Simonen kertoo.

Simosen omiin korviin on kiirinyt tarinoita Ryanairin lentäjistä, jotka ovat joutuneet lentämään esimerkiksi korvatulehduksessa.

– Korvatulehduksessa lentävä pilotti ei ole kovin fiksu veto, Simonen painottaa.

"20-30 tuntia hereilläoloa"

Suomen Lentäjäliiton näkemyksen mukaan suurin ongelma lentoyhtiön turvallisuuden kannalta on se, että työntekijät kulutetaan loppuun.

– Ryanairin sopimukset ovat porsaanreikiä täynnä. Iso osa lentäjistä on ulkoistettuja sopimuspilotteja. Työehtosopimuksien kaltaisia työetuja ei ole olemassakaan. Päivystysajat ja lepoajat eivät erotu kunnolla ja hereilläoloa voi olla 20-30 tuntia, Simonen kertoo.

Simonen on huolissaan laajemminkin halpalentoyhtiön mallista.

– Ryanair on pioneeri ja muut tulevat perässä. Esimerkiksi norjalainen lentoyhtiö Norwegian on toinen Suomessa toimiva halpalentoyhtiö, jonka toimintaa tarkkailemme, Simonen kertoo.

Simosen mukaan Suomen Lentäjäliitto on kerännyt yhdessä muiden eurooppalaisten lentäjäliittojen kanssa näyttöä Ryanairin toiminnan laittomuuksista vuoden ajan. Laittomuuksien todistaminen on Simosen mukaan ongelmallista koska työntekjät eivät uskalla puhua.

– Kukaan ei keskustele Ryanairin kanssa eikä Ryanair keskustele kenenkään kanssa, Simonen sanoo.

MTV3:n uutiset yritti tavoittaa Ryanairia kommentoimaan yhtiötä koskevia väitteitä. Ryanair ei vastannut yhteydenottoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja