Kreikka-neuvottelulinja julki: Suomi kannatti Kreikan väliaikaista euroeroa

Valtioneuvoston kanslia on julkaissut Kreikka-kokousten valmisteluasiakirjoja. Niistä käy ilmi, että Suomi kannatti Kreikan väliaikaista eroa eurosta. 

Valtioneuvoston kanslia on julkaissut Suomen toimintalinjan viime viikon Kreikka-neuvotteluissa. Heinäkuun 11. ja 16. päivän kokousten sekä 12. heinäkuuta pidetyn euromaiden päämiestenkokouksen valmisteluasiakirjat on julkaistu eduskunnan nettisivuilla.

Euromaiden päämiesten kokouksessa 12. heinäkuuta Suomen toimintalinjaa kuvaillaan seuraavasti. Kokouksessa päätettiin Kreikan kolmannesta tukipaketista.

Suomi katsoo, että Kreikan nyt esittämä uudistusohjelma ei vastaa lainkaan siltä edellytettyä. Lisäksi, kun otetaan huomioon kansanäänestyksen tulos ja Kreikan tilanteen vaatimat uudistukset, on selvää, ettei ole olemassa edellytyksiä kestävälle ohjelmalle, ja siihen tarvittavalle omistajuudelle eikä riittävää poliittista tahtoa sellaisen täytäntöön panemiseksi.

Asiakirjan mukaan Suomi kannatti kokouksessa Kreikan väliaikaista eroa rahaliitosta.

Kestävä ratkaisu Kreikan talousongelmiin on löydettävissä vaihtoehdossa, jossa Kreikka on väliaikaisesti rahaliiton ulkopuolella. Tässäkin vaihtoehdossa Kreikka tulee tarvitsemaan ulkopuolista apua. Suomi katsoo, että Kreikan ehdotus ei muodosta riittävää pohjaa periaatepäätökselle EVM-ohjelmaneuvottelujen aloittamiseksi.

Salailua kritisoitiin 

MTV Uutiset kertoi eilen kansanedustaja Timo Harakan (sd.) oikeuskanslerille selvityspyynnön Kreikka-neuvotteluja koskeneesta vaiteliaisuuspyynnöstä. 

Harakka huomautti, että heinäkuun 16. pidetyssä euroryhmän kokouksessa toimintalinja oli julkinen. Samalla kuitenkin Suomen hallituksen kannat 11. ja 12. heinäkuuta pidetyissä kokouksessa jäivät vaiteliaisuuspyynnön piiriin.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen arvosteli kovin sanoin vaiteliaisuuspyyntöä maantaina. Hän twiittasi julkaistuista asiakirjoista hetki sitten.

Suomen tiukka linja kuitenkin höltyi tällä viikolla, kun Suomi hyväksyi Kreikan kolmannen tukiohjelman ja neuvotteluiden aloittamisen. Myös jyrkästi tukipakettia kritisoineet perussuomalaiset äänestivät tukipaketin puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat