Suomen kohutuimman NHL-sopimuksen ensipiirrot tehtiin Helsingissä – "Jotkut pelaajat ovat olleet kateellisia minulle"

Teemu Selänne virnuili Helsingin NHL-pressissä 2011:"Nyt mennään harmaalla alueella"– Saku Koivu joutui hoitamaan vastaamisen 0:48
Teemu Selänne virnuili Helsingin NHL-pressissä 2011: "Nyt mennään harmaalla alueella" – Saku Koivu joutui hoitamaan vastaamisen.

Jääkiekon NHL:n runkosarjaottelut rantautuvat nyt viidettä kertaa Suomeen, kun Colorado Avalanche ja Columbus Blue Jackets kohtaavat kahdesti tällä viikolla Tampereella. Syksyllä 2011 tapahtuman kirkkain tähti oli kiekkolegenda Teemu Selänne, mutta mielenkiintoa herätti myös Buffalo Sabresin Ville Leino. 

Vaikka Selänne oli syksyllä 2011 jo 41-vuotias, hyökkääjällä oli alla huippukausi NHL:ssä. Hän oli nakuttanut 73 runkosarjaottelussa 31+49=80 pistettä. Sanomattakin selvää, että Selänne oli Suomeen tulleen NHL-tapahtuman suurin vetonaula. Tarinan mukaan akkreditointihakemuksia oli tullut jopa naistenlehdistä. 

Ja kun Selänne asteli median eteen, kaikki kysymykset eivät liittyneet joukkueen suorituksiin kaukalossa. 

Pääkuvan video: Teemu Selänne virnuili MTV Urheilun kysymykselle Helsingin NHL-pressissä 2011: "Nyt mennään harmaalla alueella" – Ducks-seurakaveri Saku Koivu joutui hoitamaan vastaamisen. Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ducksissa tuolloin pelanneiden Selänteen, Saku Koivun ja Toni Lydmanin lisäksi Hartwall Arenan NHL-jäillä viiletti kauden alla Buffalo Sabresiin siirtynyt hyökkääjä Ville Leino. 

Leino oli tehnyt Helsingin Jokereissa tuhoisaa jälkeä kaudella 2007-2008, minkä jälkeen hän antoi NHL:n puolella kelpo näytöt Detroit Red Wingsissä ja Philadelphia Flyersissa. Leinon kevään 2010 pudotuspelien tehoryöpyllä ja seuraavan kauden 53 tehopinnalla oli kauaskantoiset vaikutukset.

Sabres ojensi Leinolle sopimuksen, joka on jäänyt hyvin monille kirkkaimpana mieleen savonlinnalaisen NHL-urasta. The Hockey News listasi sen 2010-luvun huonoimmaksi NHL-diiliksi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Leino sai kuuden vuoden mittaisen ja tuohon aikaan tuntuvat 4,5 miljoonan dollarin vuosiansiot varmistavan paperin.

Tuon sopimuksen ensimmäinen virallinen ottelu pelattiin Hartwall Arenan jäällä 7. lokakuuta 2011. Buffalo kaatoi Anaheimin 4-1, ja Leino iski voittomaaliksi jääneen 2-0-osuman.   

– Olihan se tärkeä maali. Mulla on käynyt aika mielenkiintoinen säkä, kun olen jokaisessa NHL-joukkueessa tehnyt maalin ensimmäisessä pelissäni, Leino naurahti ottelun jälkeen. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Säkä näytti päättyvän tuohon. Suomalainen tehtaili kolmen Sabres-kauden aikana 137 ottelussa vain 10+36=46 pistettä, ja pettynyt seurajohto osti Leinon sopimuksen ulos vuonna 2014. Hän sai viimeiset sopimusrahansa jälkijättöisesti kauden 2019-2020 aikana. 

– Jotkut pelaajat ovat olleet kateellisia minulle, Leino totesi kohusopimuksestaan keväällä 2016 pelatessaan SHL:ää Växjö Lakersissa. 

– En ole tyhmä. Tiedän, että minulla on taloudellista turvaa loppuelämäkseni.

Reilu vuosi myöhemmin Iltalehdessä Leino luonnehti sopimuksensa purkua "noloksi" asiaksi. 

– En tiedä, olenko ansainnut (Sabres-sopimuksen rahat). Se on vaikea kysymys, mutta aina unohtuu ihmisiltä, että kova duunikin on tehty.

Leino, 39, on sittemmin menestynyt muun muassa vaatebisneksessä, ja hänen yrityksensä on murtautunut myös NHL-markkinoille.  

NHL-seura Columbus Blue Jackets saapui Suomeen – Patrik Laineella viikonloppuna uskomaton tapahtuma edessään 5:59
NHL-seura Columbus Blue Jackets saapui Suomeen – Patrik Laineella viikonloppuna uskomaton tapahtuma edessään.

Lue myös:

    Uusimmat