Suomen kilpailukyky romahtanut keskiverroksi

grafiikka
Julkaistu 15.05.2008 00:12(Päivitetty 17.05.2008 16:06)

Suomen kilpailukyky ei enää kerää mairittelevia arvioita kansainvälisessä vertailussa. Sveitsiläisen liikkeenjohdon koulutuskeskuksen IMD:n vertailussa maamme jää sijalle 15, kun kaikkiaan vertailussa on 55 maata.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Petri Rouvinen pitää Suomen sijoituksen tippumista jo pysyvänä. Vielä vuosina 1999-2003 maamme ylsi samassa vertailussa joka vuosi mitalikolmikkoon.

- Viime vuonna olimme sijalla 17, joten kovin isoon parannukseen ei tänäkään vuonna päästy, Rouvinen sanoo.

Maailman kilpailukykyisimmät talousalueet ovat Yhdysvallat, Singapore ja Hongkong, jotka pitivät sijoituksensa jo kolmatta vuotta. Peränpitäjänäkin jatkoi yhä Venezuela.

Tuotannon siirtyminen uhkaa

IMD määrittelee yli 300-kohtaisen mittariston perusteella Suomen ongelmiksi tuotannon siirtymisen muualle sekä odotettavissa olevan työvoimapulan. Lisäksi maahanmuuttoa pitäisi vauhdittaa ja julkista sektoria tehostaa.

Rouvisen mielestä kyse on siitä, että joudutaan miettimään uudestaan, mikä on maamme kilpailukyky tulevaisuudessa. Kun maailmantalouden vahva kasvu ja investointitavaroiden kysyntä hiipuu, vaikutukset meillä vahvaan konepajateollisuuteen voivat olla radikaalitkin.

- Me olimme erinomaisen hyviä erikoistumisessa yritysten ja klusterienkin tasolla. Mutta mikä on meidän kilpailukyky silloin, kun kilpailua käydään enemmän yksittäisten työtehtävien tasolla ja ne hajautuvat yrityksen ja toimialan sisällä globaalisti, Rouvinen kysyy.

Muut pohjoismaat vahvempia

Suomi jäi vertailussa peränpitäjäksi myös suhteessa muihin pohjoismaihin. Tanska sijoittui kuudenneksi, Ruotsi yhdeksänneksi, ja öljyn hintakehityksen vaurastuttama Norjakin oli 11.

- Tanskan vahvuudet liittyvät työmarkkinoiden toimintaan ja liikkeenjohtoon. Samassa globaalissa tilanteessa sitä auttavat myös yksilökeskeiset asenteet ja pienyrityspainotteisuus, Rouvinen kuvailee.

Ruotsi nousi Suomen edelle etenkin makrotalouden mittareilla. Naapurimaan talous on vähemmän keskittynyttä kuin meidän, ja lisäksi ruotsalaiset ovat kansainvälisissä suorissa sijoituksissa aktiivisempia.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa