Suomen kauppataseen alijäämä tänä vuonna jo lähes 10 miljardia – pahvin ja paperin vienti lisääntynyt

Onko kulttuurista vientituotteeksi? 9:31
Katso myös MTV:n Uutisaamun haastattelu: Onko kulttuurista vientituotteeksi?

Suomen tavaraviennin arvo oli syyskuussa noin 7,2 miljardia euroa, ilmenee Tullin ulkomaankaupan ennakkotilastosta. Samaan aikaan tuonnin arvo oli noin 7,5 miljardia euroa.

Kauppatase eli tavaroiden viennin ja tuonnin erotus oli syyskuussa 330 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuotta aiemmin kauppatase oli 96 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tuontia kasvattivat muun muassa energiatuotteet, joiden tuonnin arvo kasvoi syyskuussa 43 prosenttia vuoden takaisesta. 

Tammi-syyskuun aikana alijäämää kertyi kaikkiaan 9,4 miljardia euroa. Alijäämä on paisunut viime vuodesta, jolloin kauppatase oli vastaavaan aikaan 2,8 miljardia euroa alijäämäinen.

Pahvin ja paperin vienti lisääntyi

Tavaraviennin arvo kasvoi syyskuussa kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta. Paperin ja pahvin vienti kasvoi syyskuussa 26 prosenttia ja paperimassan vienti 32 prosenttia vuoden takaisesta. Energiatuotteiden viennin arvo kasvoi noin viidenneksen.

Tuonnin arvo kohosi syyskuussa lähes 15 prosenttia. Energiatuotteiden ohella tuontilukuja kasvatti teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä sähkökoneiden ja -laitteiden tuonti.

Idänkauppa supistui merkittävästi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Vienti Venäjälle laski 76 prosenttia ja tuonti Venäjältä 66 prosenttia. Raakaöljyä, kivihiiltä ja sähköä ei tuotu syyskuussa Venäjältä lainkaan.

Sitä vastoin nikkelin tuonti kasvoi syyskuussa lähes 60 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 164 miljoonaa euroa. Nikkelin osuus koko Venäjältä tuonnin arvosta oli suunnilleen kaksi kolmasosaa.

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta kello 13.08.

Lue myös:

    Uusimmat