Suomen katkera MM-finaalitappio loi maailmanlaajuisen ilmiön: "Nyt on varmaankin enemmän silmiä, jotka seuraavat"

Naisten jääkiekko on ottanut Suomessa isoja askelia kohti maailman huippumaita – mikä on ilmiön takana? 8:20
Videolla Minttu Tuominen ja Ella Viitasuo Mestarien pöydässä.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue oli keväällä erittäin lähellä historiallista MM-kultaa. Joukkueessa pelannut Minttu Tuominen sanoo Mestarien pöydässä, että tapahtuneesta löytyy positiivisia asioita tappiosta huolimatta.

Naisleijonat ehti hetken aikaa olla maailmanmestari, kun Petra Nieminen oli iskenyt jatkoajalla voitto-osuman, joka kuitenkin hylättiin pitkän videotarkastuksen jälkeen. Yhdysvallat voitti kuitenkin kultaa rangaistuslaukauskilpailussa. 

– Voitimme todella paljon ihmisten sydämiä puolellemme. Tietynlainen tuhkimotarina, Espoon MM-kotikisat ja ensimmäistä kertaa koskaan pääsemme finaaliin. Sen jälkeen olemme voittaneet sen, mutta sitten se viedään meiltä pois, Tuominen sanoo.

Hylätty osuma aiheutti maailmalla suuresti ihmetystä. Jopa naiskiekon tunnetuin nimi nelinkertainen olympiavoittaja ja Suomessakin miesten Suomi-sarjassa sekä Mestiksessä kiekkoillut Hayley Wickenheiser oli sitä mieltä, että maali olisi pitänyt hyväksyä.

– Ihmiset ympäri maailman, jopa yhdysvaltalaiset olivat sitä mieltä, että se olisi kuulunut meille. He olivat pahoillamme meidän puolesta, mutta saimme siitä maailmanlaajuisen ilmiön. Nyt on varmaankin enemmän silmiä, jotka seuraavat naiskiekkoa kuin mitä olisi ollut, jos olisimme voittaneet, Tuominen jatkaa.

Kiekko-Espoon paidassa kiekkoileva puolustaja Ella Viitasuo sanoo finaalitappion herättävän edelleenkin tunteita. Hän summaa syitä Suomen hienoon menestykseen.

– Tuntemattomatkin tietää, että on pelannut ja ollut mukana. Se oli aikamoista ja siinä taisi tunne viedä aika paljon, mikä auttoi meitä paljon, Viitasuo sanoo.

– Olimme tiiviimpi joukkue. En tiedä sitten pelaajamateriaalista, siinä etu on yleensä ollut Kanadalla ja Yhdysvalloilla. Meillä se tahto ja suomalainen sisu vei sitä. Todella harmi, että siinä kävi kuin kävi. Se on ollut todella iso asia naiskiekolle, että Suomi näytti pärjäävänsä, Viitasuo toteaa.

Naisleijonien seuraava sauma MM-kultaan on ensi vuoden keväällä. Kisat käydään Kanadassa.

Lue myös:

    Uusimmat