Suomen jääkiekkotuomareilla riittää työtehtäviä olympia-Torinossa

Nainen raitapaidassa on vielä harvinaisuus
Nainen raitapaidassa on vielä harvinaisuusCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 11.02.2006 08:41

Torinon Esposizioni-jäähallin kakkoskaukalosta kuuluu ennen aamuyhdeksää ääniä. Kaukalossa eivät tällä kertaa hikoile jääkiekkoilijat, vaan sivuosaan useimmiten jäävät kiekkotuomarit.

Jäällä valmistautuvat olympiakisojen naisten turnauksen erotuomarit, Suomesta päätuomari Anu Hirvonen sekä linjatuomareina puhaltavat Johanna Suban ja Sanna Mattila.

Aamuharjoituksessa on hengästyttävän ripeä rytmi. Ei puhettakaan höntsyluistelusta. Tuomarivaliot puristavat tunnin ja vartin treenin täysillä ja tosissaan.

- Yksi motiivi tehdä tätä on fyysisen kunnon ylläpitäminen, sunnuntaina A-alkulohkon Venäjä-Kanada-ottelussa turnauksen aloittava Suban perustelee.

- Elokuun lopusta huhtikuuhun viikonloput menevät pelejä tuomitessa, arki-illat jääharjoituksissa. Aikaa tämä vie, samoin sunnuntaina B-lohkon Saksa-Yhdysvallat -pelissä aloittava Hirvonen säestää.

- Huipulla hommaan on panostettava, Suban laskee.

Suomalaiskolmikon täydentävälle Mattilalle on olympiaohjelmassa merkintä jo 11. helmikuuta lauantain kohdalla, A-lohkon iltaottelu Kanada-Italia.

Suomalaisilla kysyntää

Suomalaiskolmikon kokenein on 30-vuotias Suban, jonka meriittilista on kaikessa hiljaisuudessa jäänyt vähälle huomiolle. Hän tuomitsee Naganon vuoden 1998 ja Salt Lake Cityn vuoden 2002 jälkeen kolmansissa talviolympialaisissaan. Salt Lake Cityn kisat huipentuivat olympiafinaaliin Kanada-Yhdysvallat.

- Se oli suomalaiselle naistuomarille ensimmäinen kerta olympialaisten loppuottelussa, muistelee Suban, joka oli vuosina 1997-2004 puhaltamassa viidessä peräkkäisessä MM-turnauksessa.

Hänen sarjansa katkesi viime keväänä Ruotsin kisoissa. MM-loppuottelu pelattiin toki suomalaiskomennossa, sillä Yhdysvaltain ja Kanadan kohtaamisessa toisena linjatuomarina oli heti ensimmäisissä arvokisoissaan Mattila.

- Sanna jatkoi perinnettä hienosti, Suban kehuu.

Mattila on kiekkojuristin tehtävissä Subania ja Hirvosta kokemattomampi. Hän kävi tuomarikurssin vuonna 1999, kun Hirvonen aloitteli uraansa toden teolla jo vuonna 1996. Tämän ura on edennyt harppauksittain, sillä Hirvonen on valittu kaksien edellisten MM-kisojen loppuottelun päätuomariksi.

- Vuoden 2004 Kanada-Yhdysvallat -finaalissa Halifaxissa tuli hankaluuksia, kun hallissa ei ollut videoita maalin tarkistamista varten. Yhdysvallat olisi kaventanut maalin päähän, mutta muiden tuomarien kanssa neuvoteltuamme emme hyväksyneet osumaa. Kun peliä oli jäljellä viisi minuuttia ja tilanne tuollainen, tietäähän sen, että ratkaisusta tuli jälkeenpäin puhumista, Hirvonen kertoo.

Ei hinkua julkimoksi

Kiitos ammattilaisliiga NHL:n imun, jääkiekkoilussa on sen verran kansainvälistä vetovoimaa, että miesten otteluita puhaltava erotuomari saattaa oikeasti nousta suuren yleisön suosioon. Suomen suurin tuomarijulkimo on yhä uransa jo lopettanut Seppo Mäkelä.

Naisten jääkiekkoilu kuitataan harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta tuloksilla. Ei mikään ihme, että naistuomarit ovat tottuneet vetämään matalaa profiilia.

- Ei kiekkotuomarin rooliin pidäkään kuulua mediamylläkkää. Paljon tärkeämpää on saada lisää tuomareita lajin pariin, naisia ja miehiä, Suban miettii.

Ensi keskiviikkona 15. helmikuuta alkavan miesten olympiaturnauksen tuomarilinja askarruttaa etukäteen. On arvailujen varassa, kuinka paljon tuomarien tulkinnat heijastavat NHL:ssä viime syksynä käyttöön otettua "nollatoleranssia", karsimiset ja koukkimiset ehkäisevää säännöstöä.

Naisten jääkiekkoilussa taklaukset ovat käytännössä pannassa. Eikä Torinon suomalaistuomarien mielestä aihetta fyysisen pelin yhtäkkiseen korostamiseen ole.

- Harrastajamäärät ovat sen verran pienet ja tasoerot niin suuret, ettei sellaiseen voida mennä, Hirvonen sanoo.

- Tai sitten sääntömuutokset pitäisi ulottaa jo juniorisarjoihin. Se olisi radikaali muutos, Suban lisää.

Miesten olympiaturnauksessa suomalaisista työtehtävissä aikanaan ovat päätuomari Timo Favorin sekä linjamiehet Stefan Fonselius ja Antti Hämäläinen.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Olympialaiset