Suomen ilmatilassa ensimmäistä kertaa nähty yhdysvaltalainen RC-135W on täysiverinen tiedustelukone – näitä asioita se haistelee

Yhdysvaltain tiedustelukone kiertää Suomea – Katso koneen reitti videolta 0:20
Katso videolta JAKE11:n reitti.

Yhdysvaltain ilmavoimien JAKE11-lentokutsulla varustettu tiedustelukone lensi tänään Suomen ilmatilassa. Ilmailuasiantuntija uskoo, että näky tulee yleistymään tulevaisuudessa.

Puolustusvoimat toteutti tänään valvontalentoja Suomessa keskeisten kansainvälisten kumpanimaiden kanssa. Tämän seurauksena Yhdysvalatain ilmavoimien RC-135 Rivet Joint -mallin tiedustelukone teki kierroksen Suomen yllä päivällä.

JAKE11-lentokutsulla varustettu kone kiersi Suomen itärajaa pitkin ja kävi kääntymässä Rovaniemen lähimaastossa asti.

Kone oli uutisen kirjoittamishetkellä lentoseurantasivu Flightradar24:n seuratuin yksittäinen kone koko maailmassa.

Puolustusvoimat ei ole kertonut tarkempia yksityiskohtia operaatiosta turvallisuussyistä. Puolustusvoimat kuitenkin kertoo, että vastaavanlaisia lentoja tullaan järjestämään myös tulevaisuudessa.

Tällaisia tiedustelukoneita ammuttu alas vuosien saatossa 4:55

Perttu Karivalo kertoo kaksi tapausta, joissa tiedustelukone tuhottiin karusti.

Täysiverinen tiedustelukone, joka pyrkii seuraamaan itärajaa

Ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kuvailee konetta täysiveriseksi tiedustelukoneeksi, josta löytyy paikat 30 hengelle.

– Kone seuraa ja haistelee elektromagneettista spektriä. Siis ihan kaikkea, mikä lähettää jotain. SE kerää dataa ja lähettää sitä eteenpäin, Karivalo kertoo.

Kun kone liikkuu Suomen ilmatilassa, uskoo Karivalo sen fokuksen olevan itärajan tapahtumissa.

– He pyrkivät varmasti seuraamaan kaikkea mahdollista mitä Venäjä käyttää, kuten radioliikennettä, viestintää,, tutkia ja muuta signaalia. 

Tiedustelukone on ollut viime aikoina aktiivisesti ilmassa. Se on toteuttanut tehtäviä Nato-maiden ilmatilassa.

Kone oli mukana myös silloin, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili tovi sitten Kiovassa.

Kyseessä on tiedettävästi ensimmäinen kerta, kun kone on lentänyt Suomen ilmatilassa. Suomessa on kuitenkin viime vuosina vieraillut useaan otteeseen KC-135-R-mallin ilmatankkauslentokone, joka on malliltaan identtinen RC-135W:n  kanssa – vain varusteet ovat erit.

Lue myös:

    Uusimmat