Suomen historia ja juuret kiinnostavat nykypäivän ihmisiä

Yhä useammin historialliset vaikuttajat ja merkkimiehet ovat myös teatteriesitysten päähenkilöinä. Vuosisadan vaihteen kulttuuripersoonat kuten Juhani Aho, Pekka Halonen ja Jean Sibelius heräävät henkiin Tuusulan Rantatien teatteriesityksissä.

"Minä olen aina kaivannut jotakuta, joka hyväilisi minua. Kotona minä olin ainoa, joka tein sellaista ja siitä huolimatta, että olen pohjimmiltani hyvin ujo." Näin kirjoittaa Jean Sibelius rakastetulleen Aino Järnefeltille ennen kuin tavoittellusta Ainosta tuli hänen vaimonsa. Tuusulassa Heikki Lundin ja Anu Sinisalon esittämänä Sibeliuksen, kuten muidenkin Tuusulan taiteilijayhteisössä eläneiden suurmiesten, ajatukset ja elämä heräävät henkiin teatterina taiteilijoiden omassa ympäristössä.

Sata vuotta sitten Tuusulan Rantatien idyllissä vaikuttaneiden suomalaisuustaistelijoiden aika kiinnostaa nyt juuriaan ja historiaansa hakevia eurosuomlaisia. Tuusulan taiteilijoiden elämä on nyt esillä muutenkin kuin museoituna. Halosenniemen atleljeetalon näyttelyssä esittäytyvät taiteilija Pekka Halosen pohjoismaiset taiteilijatoverit. Kaunokirjallisuuden ykkösenä myyntilistoilla komeilee Rantatien kolmiodraama -Juhani Ahon rakkaudesta kahteen sisarukseen kertova romaani Neiti Soldan.

Tuusulassakin on ymmärretty, että nyt haetaan elämyksiä. Vaativalle yleisölle räätälöity Tuusula-kierros maksaa 600 markkaa. Ilta päättyy juhla-ateriaan,jonka menu on suunniteltu taiteilijoiden reseptien mukaan. -Esimerkiksi riistaliemen lisäkkeenä tarjottava porkkanapiirakka tulee suoraan Suvirannasta eli Järnefelteiltä. Mikäli tämä menu tarjottaisiin Aholassa, niin uskoisin kyllä, että liemi olisi keitetty isännän itse ampumaan riistaan, kertoo Krapihovin hovimestari Vesa Väänänen.

Tuusulanjärven rannalta taiteilijat hakivat yksinkertaista maalaiselämää, työrauhaa ja aatteellista veljeyttä. -He olivat todella hyvin erilaisia ihmisiä, erilaisista taustoista. Mutta kaikkia heitä yhdisti yhteinen ajatus siitä, että heillä on tehtävä suomalaisen kulttuurin hyväksi. Suomalaisuusaate oli sellainen yhdistävä tekijä, kertoo Tuusulan Museon amanuenssi Jaana Koskenranta.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat