Suomen eläkejärjestelmä on maailman 4. paras, sanoo tuore kansainvälinen vertailu – näitä neljää asiaa pitäisi kehittää

Eläkejärjestelmä vakavan paikan edessä 7:49
Video: Suomalaisesta eläkejärjestelmästä keskusteltiin elokuussa Huomenta Suomessa.

Suomen eläkejärjestelmä on Mercer Global Pension Index -vertailussa maailman neljänneksi paras. Asia käy ilmi tänään julkistetusta raportista.

Vuosittain julkistettavassa raportissa arvioidaan eri maiden eläkejärjestelmien riittävyyttä, kestävyyttä ja eheyttä.

Yhteisarvosanassa Suomi on 37 maasta sijalla neljä. B-kategorian parhaaksi luokitellun Suomen edellä ovat A-kategorian Alankomaat ja Tanska sekä B+-kategorian Australia.

Järjestelmän eheydessä (integrity​​​​​​​) Suomi on arvioitu maailman parhaaksi. Käytännössä kategoriassa mitataan sitä, kuinka luotettavasti eläkejärjestelmää hallinnoidaan ja miten kansalaisille viestitään asiasta.

Järjestelmän kestävyydessä Suomi on selvästi huippumaita jäljessä, hieman Meksikon yläpuolella ja suurin piirtein samoissa lukemissa Malesian kanssa.

Viime vuoteen nähden Suomen indeksi on hieman laskenut. Pääasiallinen syy tähän ovat muutokset indeksin laskentakaavoissa.

Politiikkasuositukset: Ikäihmisiä töihin, minimieläkkeitä nostettava

Raportti esittää suomalaiselle eläkejärjestelmälle neljä kehityskohdetta.

Matalatuloisten eläkeläisten minimieläkkeiden kasvattamista tulisi jatkaa. Myös työeläkkeistä lakisääteisesti tehtävän rahastoinnin osuutta tulisi kasvattaa.

Avioliitosta eroavien ihmisten eläkejärjestelyjen turvaamiseksi tulisi tehdä järjestelyjä, ja lisäksi eliniän noustessa ikäihmisten työllisyyttä pitäisi kasvattaa.

Lue myös:

    Uusimmat