Suomella uskomaton 113 vuotta kestänyt arvokisaputki – saadaanko Tokiossa jatkoa?

Suomi on sijoittunut vuodesta 1908 lähtien arvokisojen (EM-, MM-kisat ja olympialaiset) keihäänheiton 12 parhaan joukkoon, kun se on lähettänyt kisoihin keihäänheittäjiä. Lassi Etelätalolta ja/tai Toni Kuuselalta vaaditaan onnistumista keskiviikkoaamuyön karsinnassa, jotta putki saa jatkoa.

Vuoden 1956 Melbournen olympialaisiin Suomi ei lähettänyt keihäänheittäjiä. Keihäänheitto oli ensimmäistä kertaa mukana olympialajina vuoden 1908 Lontoon kisoissa. Tuolloin suomalaiset miehittivät sijoitukset 4-7. Ensimmäinen mitali tuli neljä vuotta myöhemmin, kun tuolloisen epävirallisen maailmanennätyksen (61,45) haltija Julius Saaristo otti olympiahopeaa Tukholman kisoissa.

Ensimmäinen kulta tuli vuonna 1920 Antwerpenin olympiakisoissa, kun Jonni Myyrä oli ykkönen Suomen otettua kolmoisvoiton. Myyrä voitti kultaa myös neljä vuotta myöhemmin Pariisissa. Suomi on voittanut arvokisoissa (EM-, MM- ja olympialaiset) 15 kultaa, 14 hopeaa ja 11 pronssia keihäänheitossa.

Lähimmillään putken katkeaminen on ollut muun muassa vuonna 2011 Daegun MM-kisoissa, jolloin Antti Ruuskanen eteni ainona suomalaisena finaaliin 15 sentin turvin. Vuoden 1962 Belgradin EM-kisoissa Väinö Kuisma eteni loppukilpailuun puolen metrin turvin.

Etelätalo ja Kuusela heittävät keihäänheiton karsinnassa keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa klo 3.05. Karsintaraja on 83,50. Kuusela on ylittänyt tällä kaudella parhaallaan 85 metriä. Etelätalon paras on vajaa 83 metriä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja