Suomeen ehdotetaan mullistavaa verouudistusta: Työn verotus alas, päästöveroihin roima korotus – mutta ilman että pienituloiset kärsivät

Puolueet eri linjoilla veronkevennyksistä 1:34
Ennen vaaleja puolueet olivat vahvasti eri linjoilla veronkevennyksistä.

Sitra ehdottaa Suomeen päästöjä vähentävää verouudistusta. Sitran selvityksessä arvioidaan, että verotuksen keinoin voidaan samalla vähentää päästöjä ja vahvistaa työllisyyttä ja taloutta, unohtamatta sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

– Suomi voi menestyä vain ottamalla ilmastonmuutoksen lähtökohdaksi kaikessa poliittisessa päätöksenteossa – siksi ilmastokriisin ratkaisun pitää olla myös talouspolitiikan keskiössä, sanoi johtaja Mari Pantsar tiedotteessa.

Raportissa vertaillaan kolmen verouudistusmallin vaikutuksia. Selvityksen mukaan verouudistus voidaan toteuttaa budjettineutraalisti, eli ilman että valtion budjettia kasvatetaan tai pienennetään. Kestävän kehityksen verouudistuksessa alennettaisiin työn verotusta samalla kun päästöveroja nostetaan. Selvityksessä pohdittiin myös kysymyksiä, miten verotus vaikuttaa kotitalouksien arkeen ja yksittäisiin toimialoihin.

– Tyypillisesti ihmisiä on huolettanut esimerkiksi päästöverojen korotusten vaikutukset pienituloisten toimeentuloon ja vientialojen kansainväliseen kilpailukykyyn, totesi johtava asiantuntija Saara Tamminen.

Ilmastotoimien ei tarvitse iskeä pienituloisiin

Ilmastotoimien ei Tammisen mukaan tarvitse erityisesti kohdistua pienituloisiin ja tuloerojen kasvu on mahdollista välttää huolellisella suunnittelulla.

– Päästöverojen korotuksen vaikutuksia yritysten kilpailukykyyn voidaan myös hillitä merkittävästi laskemalla samanaikaisesti muita veroja, Tamminen sanoi.

Sitran selvityksessä kehotetaan seuraavaa hallitusta tarttumaan toimiin ilmastokriisin hillitsemiseksi. Ilmastotoimien ulkopuolelle ei voida jättää mitään talouden sektoria tai politiikan osa-aluetta, Sitra neuvoo.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka arvioi, että Sitran visioima kulutusvero on käytännössä sama kuin SDP:n esittämä kestävän kehityksen arvonlisävero.

– Suomen kannattaa oman etunsakin takia olla edelläkävijä, kun verotusta uudistetaan EU-tasolla. Päästökauppakin syntyi aikanaan Britannian kansallisen pilotoinnin kautta, Harakka sanoi.  

Lue myös:

    Uusimmat