Suomea lähestyy kunnon lämpötykitys: Joulupukin reki tarvinnee pyörät, sillä etelässä on ainekset mustalle joululle

Varsinkin Etelä-Suomea uhkaa lumeton joulu – saadaanko valkeasta joulusta nauttia muualla? 2:51
Etelä-Suomea uhkaa lumeton joulu.

Ensi viikolla Suomen säätyyppiin on luvassa melko suuri muutos maanantain jälkeen.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että maanantai mennään vielä pakkasen puolella, mutta sitten tilanne muuttuu kertaheitolla, kun lännestä alkaa saapua lauhempaa ilmaa.

– Atlantilla on laaja matalapaineen verkosto, joka alkaa pikkuhiljaa syöttää Suomeen lämpimämpää ilmaa. Varsinkin eteläinen suomi näyttää ensi viikolta vetiseltä ja loskaiseltakin, mutta Lapissa pakkanen kiristyy aika ajoin.

Tiistaina sisämaahan sataa lunta ja rannikolle myös vettä.

– Tässä vaiheessa eteläinen ja lounainen rantakaistale nousevat selvästi plussan puolelle ja eipä ole enää maanantain jälkeen tietoa seuraavasta pakkaspäivästä esimerkiksi etelä- ja lounaisrannikolla. Lämpötilakäyrä on hyvinkin nouseva tämän jälkeen ja plussan puolella mennään pääsääntöisesti yötä päivää, Mäntykannas summaa.

Mäntykannas kertoo että sadealueita lappaa meille jatkuvalla syötöllä:

– Keskiviikkona on seuraavan vuoro. Lappiin kuitenkin sateet tulevat lumena ja siellä pakkanen pääsee viikon edetessä kiristymään siten, että torstaina siellä on korkeapaine päällä, joka kylmentää sään aikalailla. Kovimmillaan pakkasta on jopa 30 astetta.

Mäntykannas kertoo, että lämpötilaerot ovat torstaina huimat Suomessa, sillä etelässä voi olla samaan aikaan reilusti yli 30 astetta lämpimämpää.

Viikonloppuna lounaasta saapuu taas uusia sadealueita ja uusi annos lämpimämpää ilmaa.

– Juuri tuossa ennen joulua lämpö yltää pohjoiseen saakka, mutta ei se Lapin lumia sulata.

Tällä hetkellä vaikuttaa siis siltä, että joulu on valkea idässä ja pohjoisessa. Lännessä ja etelässä lauha sää näyttää jatkuvan jouluviikolle saakka.

,– Eli ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että musta joulu on todennäköisempi vaihtoehti esimerkiksi Pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Lue myös:

    Uusimmat