Suomea kehotetaan kitkemään rasismia ja syrjintää

Euroopasta satelee suosituksia Suomen viranomaisille rasismin ja syrjinnän kitkemiseksi.

Euroopan neuvoston rasismin vastaisen komission ECRI:n tuore raportti suosittaa muun muassa vähemmistövaltuutetun vallan lisäämistä ja määrärahojen nostamista.

ECRI:n mukaan valtuutetulla pitäisi olla oikeudet viedä omasta aloitteestaan tapauksia oikeuteen.

Suomen pitäisi luoda myös mahdollisuudet perustaa alueellisia ja paikallisia toimistoja vähemmistövaltuutetulle.

ECRI:n suositukset tarkoittavat sitä, että vähemmistövaltuutetun työ lisääntyisi ja noin 10-henkisen henkilökunnan kokoa pitäisi kasvattaa.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan vähemmistövaltuutetun roolin kasvattamista pohditaan oikeusministeriössä.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa uusien resurssien saaminen toimintaan ei kuitenkaan ole yksinkertaista, hän sanoo STT:lle sähköpostitse.

Edellinen Suomea koskeva ECRI:n raportti julkaistiin vuonna 2007. Komissio toteaa, että Suomessa on tapahtunut edistystä rasismin ehkäisyssä.

Lautakunnalle lisävaltaa

Vähemmistövaltuutetun oikeuksien kasvattamisen lisäksi ECRI suosittaa, että Suomen viranomaiset laajentaisivat syrjintälautakunnan valtaa siten, että se voisi myöntää uhreille korvauksia.

Syrjintälautakunta on odottanut, että uudessa yhdenvertaisuuslaissa tätä valtaa kasvatettaisiin. Lausuntokierroksella olevassa esitysluonnoksessa tällaista kirjausta korvausoikeudesta ei kuitenkaan ole. Syrjintälautakunta on ajanut kirjausta lakiin jo useamman vuoden.

– Tämä on ollut lautakunnan johdonmukainen kanta, sanoo lautakunnan sihteeri Juhani Kortteinen.

Useamman vuoden vireillä ollut yhdenvertaisuuslain uudistus on menossa näillä näkymin syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Lakia valmistelee oikeusministeriö.

ECRI:n raportti ei perustu kyselytutkimuksiin tai todistajalausuntoihin. Raportti on analyysi, joka perustuu suureen määrään monista eri lähteistä kerättyä tietoa.

ECRI ei velvoita Suomea lakimuutoksiin. Se voi ainoastaan suosittaa ja antaa ohjeita.

(MTV3 – STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja