Mainos

Suomalaisyhtye sai nimikkojalkineet

Vuosikymmeniä sitten amerikkalainen jalkineteollisuus sai aikaiseksi ilmiön, joka elää 2000- luvulla kultakauttaan: tennareiden erikoismallit.

Alun perin koripallojoukkueita varten suunniteltuja, massatuotannosta poikkeavia jalkinemalleja halusivat joukkueiden kannattajat. Sitten villitys levisi, katumuotitietoisten tuli kulkea kengissä, joita ei tavallisesta urheiluliikkeestä löytynyt.

Tennareiden erikoismallit siirtyivät nopeasti myös osaksi musiikkiteollisuutta.

Uranuurtajana toimi hiphop, etunenässä newyorkilainen rap-ryhmä Run DMC.

Sittemmin tennareiden "limited-editionit" ovat levinneet genrerajoista välittämättä, muun muassa metallihirmu Slayerilla sekä Red Hot Chili Peppersillä on omat nimikkokenkänsä.

Katumuodin kauneimpia kukkasia on edelleenkin turha etsiä tavallisesta kenkäkaupasta. Sen tietää helsinkiläinen it- alalla työskentelevä Atte Sarantila, joka on keräillyt erikoislenkkareita jo vuosia.

Pelkäksi silmäniloksi harvinaisia kenkiä ei hankita, jokainen tossu tulee tarpeeseen.

- Kyllä mulla on se periaate, että joka ikistä kenkää käytän et jos joku niinku tuntuu että se jää kenkälaatikkoon niin sen jälkeen mä pistän sen vaihtoon, hän sanoo.

Valtaisaa, pakkauksista purettuna koko olohuoneen peittävää kenkäkokoelmaansa hän on kartuttanut tiedoilla ja suhteilla.

- Yleensä kenkälanseerausten yhteydessä osa erikoismallistosta laitetaan myyntiin nettiin ja osa myydään liikkeestä. Jos liike sijaitsee ulkomailla, niin pitää olla valmiina tekemään verkko-ostos heti kun myynti alkaa, muuten jää ilman.

Keräilijöiden verkosto on harrastukselle elintärkeä.

- Joskus voi sitten hankkia jonkun toisen keräilijän kautta. Jos jotain mallia on enemmän saatavissa jossain muussa maassa niin sitten voi yrittää vaihtaa paikallisen keräilijän kanssa sitä sellaiseen mitä täältä saa mutta ei sieltä, Atte selittää.

Suomessa luotetaan Karhuun

Esimerkkinä kenkämallista jota ei helpolla saa muualta kuin Helsingistä on vast' ikään Jesse - nimiselle yhtyeelle lanseerattu Karhun 80-luvun Air Harlem - keräilymalli. Tavanomaisista Air Harlemeista tossut erottuvat painatuksellaan, kyljissä komeilevat bändin logot.

Sarantilan kaapissa sellaiset olivat jo ennen julkaisupäivää. Kun suhteet ovat kunnossa, pääsee harvinaisuuksiin käsiksi ensimmäisenä.

Helsingin kenkätarjontaa kerälijöiden pieni mutta innokas joukko pitää parempaan päin menevänä.

Atte mainitseekin kolme liikettä, joista kenkiä voi Helsingissä kysellä.

Tärkein kauppapaikka on kuitenkin verkko ja hyvät kontaktit muihin keräilijöihin. Hyvässä kunnossa pidettäviä, kaikkein harvinaisimpia kenkiä vaihdetaan yleensä päittäin, vähemmän harvinaisia voi puolestaan ostaa ja myydä alan kauppapaikoilla.

Kovia hintoja Sarantila ei kuitenkaan suostu maksamaan.

-Ei näiden kenkien hinnat yleensä ole kovin kovia. Kysymys on siitä, miten taitavasti pystyt niitä hankkimaan.

Haastattelemamme keräilijä ei suostuisi itse maksamaan mistään kenkäparista yli 200 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.