Suomalaisten köyhyyttä tallentanut valokuvaaja: ”Elämä on arvaamatonta – pienestä kiinni, miten tästä kelkasta voi tippua”

7:08

– Erittäin pysäyttäviä kohtaamisia, valokuvaaja Vesa Ranta kuvailee kohtaamisiaan suomalaisten köyhien kanssa.

Ranta teki yhdessä Katariina Vuoren kanssa suomalaista köyhyyttä käsittelevän Lottovoittajien pöydässä -kirjan, jossa kuvin ja tarinoin kerrotaan vähävaraisten tarinoita.

Ikuista byrokratian viidakossa seikkailua

Projekti alkoi reilu vuosi sitten, kun Ranta pohti Vuoren kanssa sitä, mitä vähävaraisten pöydissä syödään. Lopullisessa kirjassa ei ruoka noussut pääosaan, vaan se, miten vähän ruokaa oli ja miten tilanteeseen oli päädytty.

– Köyhän elämä on pysähtynyttä, viihdytään sisällä eikä lähdetä kaupungille kiusaamaan itseään, kun ei ole oikein varaa ostaa mitään, Ranta kuvailee tallentamaansa maailmaa.

Tuo maailma on ikuista tukien hakemista, lappujen täyttämistä ja byrokratian viidakossa seikkailua. Siellä kohdataan yksinhuoltajaperheitä isojen perheiden kanssa ja erilaisia elämäntarinoita.

"Pienestä kiinni, miten tästä kelkasta tippuu"

Hän kertoo, että oli mukava kirjaa tehdessä huomata, ettei uskoa ja toivoa oltu menetetty kaikesta koetusta kurjuudesta huolimatta. Monesti köyhä saikin nopeiten apua toiselta köyhältä.

Rannan mukaan yksi suurimmista väärinkäsityksistä köyhyydessä on se, että köyhiä pidetään luusereina tai syyllisinä omaan tilanteeseensa. Näin ei hänen mukaansa ole. Esimerkkinä hän esittää, että jos hän itse onnettomuuden tai sairastumisen jälkeen joutuisi yrittäjäeläkkeellään maksamaan elämänsä, voisi tilanne pian olla samanlainen kuin kuvaamillaan henkilöillä.

– Voi olla vakava sairaus, ei osaa hakea tukia tai avioeron jälkeen alkaa juomaan masennukseen, hän luettelee.

– Elämä on niin arvaamatonta. Se niin pienestä kiinni, miten tästä kelkasta voi tippua.

Videolla Ranta kertoo myös miten köyhyys periytyy vanhemmilta lapsille, millaista häpeää köyhyys aiheuttaa ja kuinka perheelle voi jäädä ruokiin vain 70 euroa kuukaudessa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja