Mainos

Suomalaisprofessori huolissaan Turkin puhdistuksista: "Lisää akateemikkojen painetta paeta"

2:59

Turkissa yliopistolaitokseen kohdistuvat puhdistus- ja rajoitustoimet ovat kova isku demokraattista oikeusvaltiota kohtaan, sanoo oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta.  

-Yksi yliopistolaitoksen tärkeimmistä tehtävistä on pitää yllä kriittistä yhteiskunnallista keskustelua. Kun yliopistolaitokseen kohdistuu näin voimakkaita toimia, on selvää, että keskusteluilmapiirin palauttaminen ennalleen vie vuosikymmeniä, Kekkonen sanoo.  

Turkin koulutuksesta vastaava korkea neuvosto kielsi tänään akateemikoilta työmatkat ulkomaille. Samalla neuvosto on kehottanut ulkomailla oleskelevia tiedeyhteisön jäseniä palaamaan kotimaahansa. Asiasta kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.  

Kekkonen pitää akateemikoille asetettua matkustuskieltoa todella rajuna seurauksena viimeviikkoisesta vallankaappausyrityksestä.  

– On selvää, että tämä lisää akateemikkojen painetta paeta maasta. Turkissa totuudenpuhujia on vaimennettu jo vuosia.  

Kekkonen toimii Suomessa Tieteellisten seurain valtuuskunnan ihmisoikeuskomitean puheenjohtajana. Komitea tarkkailee ihmisoikeuksien toteutumista tiedeyhteisössä osana kansainvälistä yhteistyötä.  

– Turkki on ollut yksi seurantakohteemme jo vuosia, ja nykyinen kehitys on todella huolestuttavaa, Kekkonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.