Suomalaismies teki itse – ja säästi: 120 euron varaosa 30 sentillä

3D-tulostus tulee mullistamaan myös autojen varaosamarkkinat.

Klaukkalassa asuva Jaakko Nissi ei sulattanut hintaa, joka hänen olisi pitänyt maksaa Nissan Leaf -sähköauton hajonneesta latausluukun kahvasta.

Iltalehden haastatteleman Nissin mukaan kyseessä on osa, joka menee helposti rikki. Yksittäistä avauskahvaa ei myöskään olisi ollut mahdollista ostaa erikseen, vaan kahvan olisi saanut ainoastaan ostamalla paketin, johon kuuluisivat myös asennusraudat, vaijerit ja konepellin läppä. Paketti olisi maksanut kokonaisuudessaan 120 euroa.

MTV Autojen haastattelema Nissi päättikin turvautua yritykselle hankittuun 3D-tulostimeen.

– Teen sillä kokeiluja, opettelen käyttämään ja suunnittelen, miten pystyn tekemään sillä rahaa, Nissi naurahtaa.

Nissin 3D-tulostin on yrityskäyttöön tarkoitettu kaksiväritulostin, jonka hinta on noin 1500 euroa.

Rulla valmistuksessa käytettävää materiaalia maksaa Nissin mukaan noin 30 euroa kilolta. Pienen ja kevyen varaosan hinnaksi jäi vaatimattomat 0,30 euroa.

Parin tunnin homma

Itse tulostimen käyttäminen on Nissin mukaan helppoa, mutta 3D-mallinnuksessa vaaditaan hieman avaruudellista hahmottamiskykyä.

– Se oli käytännössä opettelua. En ole CAD-suunnittelua aiemmin tehnyt, olen vasta joulukuussa aloittanut, hän kertoo.

Kahvan suunnitteluun meni Nissiltä noin kaksi tuntia ja itse tulostamiseen puolisen tuntia.

Nissi julkaisi kertomuksen ja kuvat Nissan sähköautoilijat -ryhmässä Facebookissa. Hän tarjoutui valmistamaan osaa myös muille materiaalikustannusten hinnalla ja kertookin saaneensa jo yhden tilauksen.

– Noutajalle keitän kahvit ja halutessaan kahvitellessa saa jutella mukavia ja seurata oman kahvan tulostumista, Nissi kirjoittaa Facebook-kirjoituksessaan.

Nissi on julkaissut osan piirustukset Facebook-ryhmässä, jotta myös muut 3D-tulostimen omistajat voivat valmistaa helposti rikkoutuvan osan itse.

Nissi kertoo omistaneensa aiemmin farmariauton, jossa oli lasinen katto. Kattoikkunan peittojärjestelmä kuitenkin hajosi pakkasessa ja arvio korjauskustannuksista oli 600–2 000 euroa. 

– Nyt, kun minulla on tuo 3D-tulostin, niin olisin pystynyt tulostamaan korjauspalat itse. Niiden kustannus olisi ollut vitosen luokkaa, Nissi naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat