Suomalaislupauksen joukkueessa koronavirusepäily – seuralta tiukat ohjeet pelaajille: "Mikään muu ei ole sallittua"

Koronaviruspandemian ryöpsähtäminen valloilleen ei ole ollut kenellekään hyvä uutinen. Joidenkin kohdalla sen ajoitus oli poikkeuksellisen huono. Urheilullisesti ajateltuna yksi sellaisista ihmisistä on AIK:n suomalaislupaus Saku Ylätupa.

Vielä kymmenen päivää sitten kaikki näytti olevan mallillaan Ylätuvan maailmassa. Koronavirus oli toki asia, jonka kerrottiin leviävän Kiinassa ja Italiassa, mutta silmille se ei vielä iskenyt Tukholmassa.

Yleisö huusi 20-vuotiaan Ylätuvan nimeä. Hyökkääjä oli juuri latonut kaksi upeaa maalia fanaattisten AIK-kannattajien edessä ja johdattanut joukkueensa jatkoon Ruotsin cupissa.

– Juoksin siinä pelissä yli 12 kilometriä. Kropassa tuntui tosi hyvältä, Ylätupa kertaa MTV Urheilulle.

Vaikeuksien täyttämä viime kausi tuntui jo kaukaiselta historialta, ja kovaa harjoituskaudella painanut Ylätupa oli vihdoin valmis läpimurtoon.

Seuraavat päivät muuttivat kuitenkin suunnitelmat.

"Minulla ei ole koronaepäilyä"

Keskiviikkoiltana Ylätuvan seura AIK tiedottaa verkkosivuillaan: ”Epäilty koronatapaus AIK:n miesten jalkapallojoukkueessa”.

Koko joukkue on asetettu karanteeniin. Pelaajat, joilla on epäily tartunnasta, ovat täysin eristyksissä.

– Minulla ei ole koronaepäilyä, Ylätupa kertoo.

Solnassa asuva Ylätupa on saanut seuraltaan luvan harjoitella omatoimisesti kotonaan ja ulkona sekä käydä kaupassa.

– Mutta mikään muu ei ole sallittua. Aika pitkiä päiviä.

–  Treenaan fysiikkakoutsin antamia ohjelmia. Vähän pleikkaria ja Netflixiä. Ei tässä hirveästi muutakaan pysty tekemään. Yritän vain kuluttaa päiviä pois. Ulkona käyn juoksemassa lenkkiä ja tuossa vieressä on kenttä, Ylätupa kuvailee.

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamat valtakunnalliset rajoitukset ovat olleet toistaiseksi miedompia kuin Suomessa.

– Joo, tällä on vähän löysempää, mutta seura on sanonut, ettei saisi mennä minnekään julkisille paikoille ja sitä pitäisi vältellä kaikin tavoin. Ei tässä hirveästi tekemistä kyllä ole.

"Juostiin aivan perkeleesti"

Palataan ajassa hieman taaksepäin hetkeen, jossa kaikki tuntui olevan vielä hyvin. Kaksi maalia cupin ottelussa Kalmaria vastaan iskenyt Ylätupa oli vihdoin valmis vakuuttamaan kaikki Ruotsissa ja Suomessa.

Ylätuvan otteita kehuttiin ruotsalaisessa mediassa niin toimittajien kuin AIK:n joukkuekaverien suulla. Myös seurapomo Björn Wesström hehkutti varauksettomasti edellisellä kaudella epäonnistunutta espoolaista.

– Olin päässyt tosi hyvään kuntoon. Nyt pitää todennäköisesti aloittaa uudestaan, jos kesäkuussa alkaa vasta sarja, Ylätupa miettii.

Kohentuneen kunnon taustalla oli armoton harjoittelu.

– Juostiin aivan perkeleesti jengin treeneissä, ylimääräiset juoksut oli joka harjoitusten jälkeen. Se kyllä auttoi tosi paljon. Muutenkin tein tosi paljon fyysistä treeniä myös salilla.

–  Tuli fyysisesti tosi vahva olo. Kunto kasvoi ja nopeutta tuli lisää.

"Moni voi luulla, että se oli tosi epäonnistunut vuosi"

Viime kaudeksi Ajaxin kuuluisasta juniorimyllystä saapuneesta Ylätuvasta odotettiin heti ratkaisijaa Gnagetin kokoonpanoon. Todellisuudessa nuorten maajoukkuemies ei ollut sellaiseen rooliin vielä fyysisesti tai taktisesti valmis.

–  Moni voi luulla, että se oli tosi epäonnistunut vuosi, mutta mieluummin näen sen sellaisena oppivuotena. Silloin opittiin, ja nyt ollaan viisaampia. Tiedän jo viime kaudesta, mitä valmentaja haluaa joukkueelta ja mitä se haluaa, että mä toteutan kentällä. Nyt on paremmat lähtökohdat.

– Viime kaudella oli tosi taktista ja puolustavasti tarkkaa. Se oli varmaan se mun isoin kehityskohde.

Ylätupa sai otteistaan kritiikkiä. Vaihtopenkki tuli tutuksi. Vastuuta kertyi koko kaudella lopulta vain kuudessa Allsvenskanin ottelussa.

– Ei se helppoa kenellekään ole, jos ei pääse pelaamaan ja oma peli ei kulje. Pitää vain kestää se ja olla paksunahkainen. Ei sitä enää voi muuttaa. Enkä mä sitä enää ole jäänyt harmittelemaan, Ylätupa ruotii.

Täksi kaudeksi AIK:n pelitapa on muuttunut Ylätuvalle suotuisasti. Kalmaria vastaan joukkue pelasi 3–4–3-ryhmityksellä, jossa nopea ja väkkärämäinen pikkuhuuhkaja viiletti hyökkäyksen vasemmassa laidassa.

– Se sopi mulle todella hyvin.

EM-unelma syttyi eloon

Jos Ylätupa haluaa kääntää koronavirustilanteen edes jollain tavalla positiiviseksi, hän voi kääntää katseensa jo kesään 2021, jolloin pelataan jalkapallon miesten EM-kisat. Turnaus piti pelata jo tulevana kesänä, mutta Uefa ymmärrettävästi siirsi sen vuodella eteenpäin.

– Harmi katsojille, mutta omalta kohdalta se on jopa pieni onni, että nyt on vuosi enemmän aikaa löydä läpi ja päästä sisään A-maajoukkueeseen. Henkilökohtaisella tasolla se voi olla ihan hyvä juttu, Ylätupa tuumaa.

Hyvällä ja tehokkaalla pelaamisella Ruotsin pääsarjassa Ylätupa voi nostaa osakkeitaan nopeastikin päävalmentaja Markku Kanervan papereissa. Taitaville ja nopeille hyökkääjille on maajoukkueessa kestotilaus.

– Selkeä tavoite on pelata todella vahva kausi ja saada paljon onnistumisia ja peliminuutteja. Ei ole varsinaisesti tavoitteita maalien tai maalisyöttöjen määrässä, mutta se on ihan selvä, että niitä pitää tulla, jos on hyökkääjä. Sanotaan nyt, että lähemmäs kymmenen maalia ja vaikka saman verran maalisyöttöjä, niin se olisi ihan kiva.

– Kun saa pelin sujumaan AIK:ssa ja Allsvenskanissa, asiat alkavat rullaamaan itsestään, Ylätupa uskoo.

Juha Malisen valmentamassa alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa isossa roolissa pelaava Ylätupa myöntää, että jokainen pelikaveri ympärillä tähtää porrasta ylemmäs miesten rinkiin.

– Totta kai nuorilla pelaajilla on tiedossa, että kaikki ei mahdu A-maajoukkueeseen. Ehkä pari jätkää voidaan ottaa siitä ringistä EM-kisoihin. Varmasti jokaisella on takaraivossa se ajatus, että pitää näyttää parastaan joka päivä. Samalla se on oma joukkueensa ja meillä on vielä mahdollisuudet päästä alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin. Ei siellä kukaan pelaa niin sanotusti omaan pussiin, Ylätupa sanoo.

Ylätupa pitää miesten EM-saumaansa realistisena, jos peli AIK:ssa kulkee toivotusti.

– Riippuu tietenkin, minkä pelipaikan pelaajia tarvitaan A-maajoukkueeseen. Se on myös vähän tsägästä kiinni. Pelikiellot ja loukkaantumiset voivat avata paikkoja siellä. Duunia tarvitaan mutta myös vähän tuuria.

Alle 21-vuotiaiden EM-kisat piti järjestää kesällä 2021. Nyt ne joutuvat siirtymään miesten turnauksen tieltä.

Lue myös:

    Uusimmat