Suomalaiskaksikolla potentiaalia jopa olympiamitaliin, mutta asiantuntijalla isoja epäilyksiä Tokion karsinnan alla

12:59
MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen kommentoi suomalaisyleisurheilijoiden olympiamahdollisuuksia kisojen alla.

Suomen moukarinaiset Silja Kosonen ja Krista Tervo ovat olleet kovassa tuloskunnossa kotimaan kentillä tällä kaudella, mutta MTV Urheilun asiantuntijalla Mika Järvisellä on silti epäilyksensä kaksikon mahdollisuuksista Tokion olympialaisissa. 

Sekä Tervo (72,92) että Kosonen (Suomen ennätys 73,43) on kieputtanut oman ennätyksensä moukaripaikalla tällä kaudella. Kaksikon huipputulokset ovat sitä luokkaa, että niillä kilpailtaisiin MM-Tokion finaalissa sijoista kahdeksan parhaan joukossa. 

Kolmissa viime arvokisoissa pronssimitali on irronnut hieman päälle 74-metrisellä heitolla.  

– Absoluuttisessa tuloskunnossa molemmat ovat selkeästi kahdeksan sakissa, Mika Järvinen aloittaa. 

– Moukarinaisten kohdalla menestyminen ja menestymättömyys voi kuitenkin olla normaalia enemmän olosuhteista ja ympäristöstä kiinni kuin mikä on absoluuttinen kunto, MTV Urheilun asiantuntija jatkaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tällä Järvinen viittaa Tervon ja Kosonen suorituksiin kansainvälisissä kilpailuissa. 

Kososen EM-kultasuoritus alle 20-vuotiaiden kisoissa (71,06) kaksi viikkoa sitten on tässä pieni poikkeus, muuten Kososen ja Tervon tuloksissa on tapahtunut pudotusta, kun viivalla on ollut kansainvälistä kilpailua. Toisaalta Kosonen oli Tallinnassa jo etukäteen valtava ennakkosuosikki.  

– Tervo on heittänyt tänä vuonna kansainvälisessä kisassa Splitissä keväällä 68,78 ja Paavo Nurmi Gamesissa (jossa oli ulkomaalaisia mukana) 69,45. Kososen tulos PNG:ssä oli 69,50 ja joukkue-EM-kisoissa kesäkuussa 66,14, Järvinen luettelee.

– Eli kärjistäen: Kaustisella ja Kuortaneella leka lentää, ei paineita, ei varsinaista kilpailua, mutta kun mennään kansainvälisen kisaan, niin tulokset ovat ainakin nyt pudonneet. Se ei tarkoita, ettei olympialaisissa leka voisi lentää, mutta nyt mennään poikkeusolosuhteisiin, asiantuntija huomauttaa. 

Suomen aikaa aikaisin sunnuntaiaamuna heitettävän karsintakisan raja on 73,5 metriä, mutta vähempikin riittää varmasti tiistain finaaliin. 

– Finaaliin on vaadittu Rion 2016 olympialaisissa 70,30, Lontoon 2017 MM-kisoissa 70,33 ja MM-Dohassa kaksi vuotta sitten 71,35, Järvinen summaa realiteetit. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja