Suomalaisjulkkikset säästötalkoissa: 15 yksiön energiat säästetty

Kun talvi alkaa kohmettaa lämpömittarin lukemia, kodin energiankulutus yleensä lähtee kasvuun. Toisin on kuitenkin käynyt Vuoden energiaperhe –kilpailussa.

Jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlundin, laulaja Heidi Kyrön ja jääkiekkolegenda Jukka Tammen kodeissa sähkönsäästökuuri jatkuu entiseen malliin. Energiaperheiden omakotitaloissa on tehty huikeita energiansäästölukemia: viime vuoden kulutukseen verrattuna Westerlundeille on kertynyt jo 37 prosentin, Tammen perheelle melkein 34 prosentin ja Kyrön perheelle lähes 22 prosentin säästöt.

– Kilpailijat ovat säästäneet sähköä yhteensä yli 20 000 kilowattituntia - tällä määrällä pärjäisi koko vuoden noin viisitoista yksiötä tai seitsemän kerrostalokolmiota, kertoo Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen tyytyväisenä.

Sähkön lisäksi on tietysti säästynyt myös rahaa, yhteensä noin 2600 euroa.

- Laskeskelimme, että meillä on säästynyt noin 700 euroa tähän mennessä. Mitähän sitä voisi ottaa vuoden tavoitteeksi? Yltäisikö 1500 euroon? Aika mukavan suuruinen summa, sillähän tekee jo pienen lomareissun, Erkka Westerlund pohdiskelee marraskuun alussa kirjoitetussa blogissaan.

Westerlundien lomareissu saattaa olla jo yllättävän lähellä, sillä marraskuun alun jälkeen säästetyt eurot ovat lisääntyneet. Laakkosen mukaan Westerlundin perhe on ehtinyt säästää ainakin 1300 euroa.

Takkatulta ja kynttilänvaloa

Energiaperheissä ei ole tehty talven tuloa varten mitään erityisiä kommervenkkeja, vaan jatkettu entiseen tahtiin. Sähköä käyttävien laitteiden kanssa on oltu tarkkana kisan alusta asti, ja ilmojen kylmettyä perheet ovat alkaneet käyttää puita lämmitykseen.

– Olemme polttaneet olohuoneen takassa melkoisen määrän niitä kesällä innolla hakkaamiani koivuklapeja. Alakerran takka on saanut olla enemmänkin rauhassa. Ja on niitä polttopuita saunan pesäänkin riittänyt, Jukka Tammi kertoo blogissaan.

Heidi Kyrön kodissa on syksystä asti nautiskeltu takkatulen lisäksi myös kynttilänvalosta. Perhe ei kuitenkaan ole kököttänyt pimeässä ilman sähkövaloja.

– Paras tapa torjua syysmasennusta on tunnetusti valo, ja kyllä me pidetään halogeenejakin päällä iltapimeällä kynttilöiden ja led-valojen lisäksi – näkee Kiirakin paremmin leikkiä legoillansa, Heidi Kyrö tuumaa.

MTV3 / Deski

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja